SUNdan yeni yıl hediyesi: Cobalt artık Open Source

0
sundance
Sun Microsystems, bir süre önce operasyonunu durdurduğu Cobalt sunucuların bütün arayüzlerini ve arkaplanda çalışan kodunu BSD lisansı ile dağıtacağını duyurdu.

Oldukça yetkin bir web arayüzüne sahip Cobalt Qube 3 ve RaQ 550 sunucuları üstünde koşan bu yazılımların serbest bırakılması oldukça güzel bir haber olmakla birlikte belki de gözlerden kaçan fakat bence en önemlisi (eğer olursa) zamanında Cobalt tarafından satın alınan, Apache üzerinde hiçbir düzenleme gerektirmeden ASP kodlarının koşmasına izin veren ChiliSoft ASP´nin BSD lisansına kavuşacak olması!
Sözkonusu lisans sayesinde Cobalt serverlar hiç sorun yaratmadan hem PHP hem ASP sayfalarına aynı anda hizmet verebiliyorlardı. PHP´den çok daha uzun bir geçmişi olan ASP´nin ISS´in %30 civarındaki web sunucusu payını korumasında en önemli etkenlerden biri olduğu ve birçok geliştiricinin sırf bu yüzden IIS´i tercih ettiği bilinmekte.
sun

Görüşler

0
sundance
Sun sayfalarından anlaşıldığı kadarıyla malesef bu böyle olmayacak gibi. Sun sözkonusu yazılımı bir başka öldü ölecek ürün olan Java System Web Server ile birleştirmiş. Sanırım bundan da vazgeçmeleri için bir sonraki yılbaşını bekleyeceğiz. Dünya sunucu pazarında herhalde payı %1in altında olsa gerek.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenSolaris + xfce + LiveCD = BeleniX

halixus

Unix olsun, güzel bir masaüstü olsun, kurulum derdi olmasın istiyorsanız BeleniX güzel bir seçenek. BeleniX OpenSolaris tabanlı bir dağıtım. Dağıtım LiveCD haline getirilip, xfce masaüstü ilave edilmiş. İlk solaris tabanlı, grafiksel arabirim ile gelen LiveCD olması bakımından ilginç. Daha önce OpenSolaris tabanlı ilk LiveCD text tabanlı olan SchilliX di. Şimdi xfce masaüstünü içeren BeleniX geldi. Ardından da tahmin ediyorum ki KDE masaüstüyle gelen bir OpenSolaris LiveCD dağıtımı kapıda. LiveCD furyasına OpenSolaris de dahil oldu diyebiliriz.

Solaris 9 Intel x86 platformunda çalışmayacak

erolozcan

Sun ekonomik nedenlerle Solaris 9`u Intel x86 platformda desteklemeyeceğini açıkladı. Bana göre bunun önemli bir nedeni artık Solaris`in x86 versiyonun olmasına gerek olmadığı, x86 platformunda insanların Solaris yerine Linux`u tercih etmesidir.

Sanırım Intel tabanlı Solaris kullananların büyük bir kısmı Linux`a taşınmaya başlayacak. Konu ilgili link : http://www.linuxworld.com.au/

Sun Cobalt Qube 3, niye herkes bu küp olayına taktı ki?

larweda

Mac Cube ve CerfCube`den sonra Sun Microsystems de Cobalt Cube adında bir Internet ve Intranet yönetim sunucusu piyasaya çıkardı. Internet yönetim sunucusu deyince de içinde her türlü bağlantı şeklini destekleyen bir proxy; yeterli olacak şekilde veritabanları destekli bir web server; standart e-mail protokolleri ve web-mail destekleyen bir e-mail server; Solaris, MS Windows ve Apple OS destekli bir dosya sunucusu ve bir yazılım firewall'u var.

Sun´dan x86 itirafı

anonim

SUN'in önemli isimlerinden Jonathan Schwartz Solaris x86 işletim sistemini yeterince desteklemediklerini, böylece Linux´tan daha yetkin olmalarina rağmen x86 mimarisi arenasında meydanı Linux'a bıraktıklarını söylemiş.

http://www.theregister.co.uk/content/53/32880.html

OpenSolaris İlk Meyvelerini Veriyor

vst

Schillix ismiyle duyurulan OpenSolaris tabanlı ilk dağıtım ve aynı zamanda LiveCD, OpenSolaris'in halka açılmasından sadece 3 gün sonra duyuruldu. Boot yöneticisinden itibaren "30" saniye sonra çok kullanıcılı giriş arabirimine varabilen hızlı bir dağıtım olarak lanse edilen işletim sistemi, aynı zamanda bir çok özgür yazılımı da içerisinde barındırıyor.