Vay SCO why!

0
sundance
Yakın zaman kadar birçoğumuzun adının açılımını bile bilmediği, tarihin en başarısız Unix operasyonlarını sergileyen iki şirketten oluşan SCO firması, bir kaç ay önce IBM'i, Linux kullandıkları ve Linux'un UNIX kodu üzerinden geliştirilmiş bir ürün olduğu sebebiyle dava etmiş ve 1Milyar dolar tazminata talep etmişlerdi.

Bu bir yana, IBM'in verdiği basiretsiz cevap çok uluslu sirketlerin kendileri dışında kimseyi önemsemediğinin en güzel örneğiydi. Fakat son gelişmeler daha bile ilginç. Novellden yapılan x açıklamaya göre 1995 yılında UNIX'in kaynak kodu ve lisanslama hakları SCO'ya satılmış olsa da telif hakları ve UNIX patentleri SCO'ya satılmamış ve hala NOVELL'in :) Dahası SCO'da bunu biliyor, zira son altı aydır birkaç defa UNIX patentlerini satın almak için NOVELL'e başvurmuşlar!

Saçını kurutması gerekirken, köpeğini mikrodalgada kurutup milyon dolar tazminat alanların dünyasına hoş geldiniz!
gnu

Görüşler

0
FZ
Aldığım haberlere göre Linus Torvalds´a da dava açmayı planlıyorlarmış! Gülsem mi ağlasam mı bilmiyorum. Bu gibi durumlar bence insan denen türün en genel anlamda aklının `zekâsından´ ne kadar geride kaldığına işaret ediyor. En karmaşık problemleri çözüyor, en karman çorman bilgisayar sistemlerini işbirliği yaparak kuruyoruz ama adam gibi yaşamayı, barışı, paylaşmayı, vs. beceremiyoruz!
0
tongucyumruk
OSNews'te ıkan bir habere göre SCO Novell'de bulunan patentlerin açtığı davaları etkilemediğini açıklamış. Buraya kadar tamam ancak haberin son kısmı nefis : "but they'll probably sue Novell anyway." dahası anladığım kadarıyla bu haberi girenin yorumu değil, SCO sözcüsünün ağzından çıkan cümleler...

İster istemez aklıma South Park geliyor...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım için dev bir adım daha: Sun Java GPL oluyor

anonim

Sun Java'yı bu yılın sonunda açacağını aylar öncesinden duyurmuştu. Geçen hafta bazı sitelerde çıkan yazılarda seçilen lisansın GPL olacağı ve çok yakında ilgili duyurunun geleceğini söylüyorlardı.

Özgür Yazılım Dergisi

wetware

Kısa bir zaman önceye kadar Özgür Yazılım dergisinin yeni sayıları ücretliydi. Daha çok okuyucuya ulaşmak için şimdi tamamen ücretsiz. Yani "free as in free beer" ;)
http://www.freesoftwaremagazine.com. Güzel okumalar.

GNOME .Net Platformuna Taşınıyor

SHiBuMi

Yanlış okumadınız, GNOME projesinin lideri Miguel de Icaza'nın dile getirdiğine göre, 4.0 sürümünden itibaren GNOME, .NET tabanlı olacak şekilde geliştirilecek. Miguel'e göre GNOME'un .NET tabanlı hale getirilmesi sürecinde yararlanılacak .NET API leri, geliştirme sürecini oldukça kısaltacak.

Sun´dan SCO´ya Destek: Linux´a Elinizi sürmeden Önce İyi Düşünün

acemi_

Sun Microsystems´in başkanı Scott McNealy İngiliz işadamlarının katıldığı bir toplantıda, açık kaynak kodlu yazılımları kullanmadan önce dikkatli olunması gerektiğini belirtti ve ardından `eger kullanacağınız açık kaynak kodlu yazılımların her bir noktasını incelemiş, fikri mülkiyet konusunda uzman avukatlarınız yoksa açık kaynak kodlu yazılımlara el sürmeyin´ dedi.

SCO´nun 1500 şirkete gönderdiği şantaj mektubunun ardından henüz bir hafta geçmişken Sun´dan böyle bir uyarı gelmesi, Sun`ın da açık kaynak kod ve Linux konusunda ne kadar samimi olduğunu gözler önüne serdi.

Konuyla ilgili link

Bedava (özgür, açık kaynak kodlu) Yazılımdan Nasıl Para Kazanılır?

FZ

Yorumlar arasında kaynayıp gitmesine gönlüm razım olmadı, tercüme etmeye vaktim olmadı (ama talep gelirse, biraz nazlandıktan sonra yapabilirim :) o yüzden son zamanlarda okuduğum en güzel makalelerden birinin ancak adresini yazabileceğim buraya.

\r \r Taking Care of Business başlıklı makalede somut ve son birkaç yılda yaşanmış örneklerden yola çıkılarak GNU/GPL tarzı yazılımlar ve standart donanımlarla geliştirilmiş çözümlerin yavaş yavaş nasıl markalaşmaya doğru gittikleri, ne şekilde kullanıcıların ufaktan müşteriye dönüştürüldüğü ve konunun teknik bir hobi grubu faaliyetinden nasıl olup da ciddi kâr eden bir işe doğru yönlendirildiği açıklanıyor.

\r \r Söz konusu makale Dr. Dobb's Journal dergisinin Haziran 2002 sayısının Gömülü Sistemler (embedded systems) köşesinde çıkmış.