Yeni Digg ve Wikipedia Özgürlük Kısıtlaması

0
anonim
Internet kullanıcıların hayatına son zamanlarda en fazla giren sitelerden biri olan digg.com'un yeni ürünü digg spy göz atılmaya değer. Artık zamanımızın uzun bir kısmını alan digg, reddit, damn interesting, 180n gibi siteler (şahsen ben bu siteleri incelerken inanılmaz keyif alıyorum) böyle güzel yenilikler yaparak zamanımızın daha çoğunu çalmaya niyetliler galiba.

Bir haber'de wikipedia camiasından; wikipedia adminleri bugünden itibaren semi-protection diye bir koruma yöntemini devreye soktular, George W. Bush, Hitler, and Jesus Christ semi-protection kapsamına ilk giren wikipedia sayfaları. Semi-protection detaylı açıklaması için buraya bakabilirsiniz.

Tabii burdan çıkan soru şu, bu kısıtlama wikipedia gibi özgür bir platformun sonuna geldiğine mi işaret ediyor?

Görüşler

0
tecnop
vikipedia sonunun geleceğini düşünmüyorum, her kararın bir son getireceğini düşünmek biraz zalimce :) ; özgür gelişen bu ansiklopedi yine gönüllü çalışmalarla geliştiği için geniş bir arşiv ve ücretsiz. Nitekim özgürlük demek herşeyi yapma hakkını vermez. Özgür yazılım korumak için kaynak kodlarını kapatmama kuralı var bu konumda özgürlük kısıtlanıyormu tezi ortaya atılabilir. Şahsen "hayır" aynı konu wikipedia içinde geçerli olabilir. kısıtlama kapsamına giren genelde (tamamı?) şahıslar olmuş. bunlar tartışmaya en açık kişiler (çok fazla sıkıtı yaşatmış olabilir) belkide bunun içindir.
0
kocak
İşin ne boyuta varabileceğini kestirmek biraz zor gibi geliyor ama başlangıç olarak uygulanan politika (eksiğim varsa düzeltin yeni kaydolan ya da kayıtsız kullanıcılar için diyor) ve ismi geçen kişiler! göz önüne alındığında gayet mantıklı bir uygulama.İnternet özgür olabilir ama bu özgürlüğü kendi duygularımızı her yerde kağıda dökmek olarak algılamamak lazım.Adına ansiklopedi denebilen bir yerin biraz katı olması doğaldır bence.Varsın biraz kısıtlama olsun...
0
loker
Yorum çok abartılı olmuş. Wikipedi asla kontrolsüz bir yer olmadı ki, bu kontrolü tamamen insan kontrollü yapmak yerine bazı maddeler için düzenlemeye tabii hale getirmişler o kadar... Wikipedi bir ansiklopedi olduğu için ansiklopedik olmayan ifadelere de yer vermedi hiç bir zaman... Bu tip ifadeler silindi... O zaman özgürlüğe zarar veriliyor muydu, hayır biçimsel bir tutarlılık ile içeriğin sunumu organize ediliyordu... Şimdi bazı maddelere anonim ve son 4 gün içinde kayıt olmuş kullanıcıların yazma hakkı yok... Hali hazırda kayıtlı wikipedi kullanıcıları hala serbestçe yazıyorlar... Bir ansiklopediyi dingonun ahırından ayırmak özgürlüğüne halel getirecekse işimiz var demektir... Ben wikipedi'nin tamamen anonim yazarlara kapatılmasını bile anlayışla karşılarım (istemem, o zaman sisteme giriş yapmakla uğraşmak bayıyor).
0
gunebakan
Okuduğum bir makalede Jimmy Wales'in (Wikipedia Organizasyonunun başı) Wikipedia'ya yapılan saldırılara(yanlış bilgilendirme) karşı, yazıların stable(kararlı, güvenilir) ve unstable olarak ikiye ayrılabileceğinden sözediyordu. Bu zaten birçok alanda uygulanan bir yöntem(Özellikle yazılım). Mühim olan bu tip değişikliklerin nasıl uygulamaya yansıyacağı. Wikipedia daki öneri bildiğim kadarı ile yine kullanıcıların geribeslemeleri ile olacağı.
0
auselen
http://www.usemycomputer.com/indeximages/2005/December/wkiki_heman_20051216h.jpg
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PostgreSQL 7.4.1 duyuruldu

madness

Dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan
PostgreSQL'in, 4 hafta önce çıkan 7.4'teki hataların düzeltilmiş hali olan 7.4.1 sürümü duyuruldu.

Noam Chomsky İstanbul Bilgi Üniversitesi´nde

FZ

Özgürlükleri teftiş için 13 Şubat’ta Türkiye’ye gelen Noam Chomsky, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde konferans veriyor ve Üniversite bu vesileyle, çağımızın en önemli entellektüellerinden Chomsky üzerine yapılmıs bir belgeseli 10 Şubat’ta gösteriyor.

Dünyaca ünlü Amerikalı düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky 13 Şubat Çarşamba günü saat 16.00-18.00 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde, “11 Eylül ve İletişim” konulu bir konuşma yapacak.

İTÜ Doğal Dil İşleme Takımı Web Sayfaları Yayında

tahiroglu

İTÜ DDİ Takımının Internet sitesi yenilenmiş biçimiyle bir süredir yayında. Sitede DDİ terimleri, çalışma alanları, DDİ bağlantıları, projeler ve yazılımlarla Türkçeyle ilgili belge ve bağlantıların bulunduğu bölümler yer almakta.

Adres: http://ddi.ce.itu.edu.tr/

Paragent Artık Açık Kaynak

zekzekus

Dana önce bu haberde adı geçen Paragent firması, geliştirdiği Bilgi İşlem Birimlerinin, sorumlulukları altında olan bilgisayarları izlemelerine ve gerektiğinde müdahele etmelerine olanak sağlayan yazılımını artık açık kaynak modeli ile dağıtacağını duyurdu.

Amazon.com'dan iki yenilik

innaw

Amazon.com'un kurucusu Jeff Bezos, müşterilerine iki yeni hizmet sunacaklarını açıkladı.

"Amazon Pages" ile kitapların yalnızca istenilen bölümleri satın alınabilecek. "Amazon Upgrade" ise müşterilerin sipariş ettikleri kitaplara dijital ortamda da erişebilmelerini sağlayacak.

Kaynak burada.