Yubnub: İnternet için (sosyal) komut satırı

0
darkhunter
"İnternet üzerinden kullanılan bir komut satırı" denince akla Ajax'la yapılmış, uyduruk Web OS'lar gelse de Yubnub'un konusundaki ciddiyetini görmek için kullanılabilir komutların listesine bakmak yeterli... Hatta bir adım daha öteye geçip kendi komutlarınızı da yaratabilirsiniz ;)
Kısaca yapabildiklerine değinmek gerekirse: Mail hesabınızda arama yapmak, telefon bilgisi aramak (tabiki Kanada...), popüler tüm arama motorlarını komutlarınızla kısıtlayarak spesifik sonuçlar elde etmeye çalışmak...

Uzatmak gerekirse; örneğin whois, who, dd, RSS, müzik, torrent, proxy sorgularına özel komutlarla erişebilir, işlerinizi kolaylaştırabilir yada Macromedia'nın Flex dökümantasyonunu görebilirsiniz (Unique and Powerful başlığı altında sıralanan komutlara dikkat!).

Dökümantasyonu 240 sayfa olan bir komut sisteminden söz ediyorum, tabi ki çok daha fazlası var...

Eğer bu sistemi Firefox'unuza entegre etmek isterseniz, ziyaret etmeniz gereken yer burası.

Görüşler

0
Tarık
240 sayfalık kelime dağarcığı olan sayfa yönlendirme programı gibi. Anlam veremediği kelimeleri google.com dan soruyor. (:-:) Hiç bişey anlamadım. Hani bi zamanlar yeşil ekranlı php ile yapılmışı biraz daha gerçekçi gibiydi (en azından komut satırı benzetmesi bakımından)
0
belfagor
Bana oldukça saçma geldi. Kişilerin önceden eklediği kelimler girildiğinde ekleyen kişinin vermiş olduğu siteye gidiyor. komut satırı ile hiç alakası yok!!!! farz edinki ekleyen kişi fazlamesai komutu ( komut değilya neyse ) farklı bir siteye yönlendirdi. Bir bakıma Web Spam mantığı yürüterek bir çok kelime girişi ile kendi sitesinin hitini arttırmak istiyor. Sonuc??? REZALET BENCE.
0
DemensMagnet
Her ne kadar ilk iki yorum (veya ben bu satırları yazarken diğerleri) olumsuz yönde olsa da Yubnub benim oldukça hoşuma gitti.Bir linux kullanıcısı olarak tüm işlerimi terminal'den halletmeye çalışırım ve Yubnub'un linux kullanıcıları için kullanışlı bir araç olacağına inanıyorum.

Google'dan resim aramak için google'a girip image sekmesine tıklayıp arayacağım kelimeyi girmek yerine, Rubnub eklentisi ile

gim "kelime"

olarak aramayı yapmayı tercih ederim.

Bir de yeni komutlar eklenebilmesi sayesinde internet alışkanlıklarımı komutlara indirgeyip çoğu şeyi hızlıca yapabileceğimi düşünüyorum.

Açıkçası olumsuz yorumlarda bulunan arkadaşlar Yubnub'u bir daha sakin kafayla incelemeliler diye düşünüyorum.
0
tongucyumruk
Güzel bir site olduğuna şüphe yok. Fakat yeni birşey mi? Hayır değil... Bu özellik uzun zamandır Mozilla ailesinden tarayıcılarda mevcut. Adı da "Quick Search". Aynen Yubnub'da olduğu gibi adres satırıma wp Kelime yazıp o kelimeyi Wikipedia'da arayabiliyor, ya da es Zopik yazarak Ekşi Sözlük'te zopik başlığını açabiliyorum.

Yubnub'ın bu konuda en büyük farkının "sosyal" olması olduğunu düşünüyorum. Bu sosyal özellikten faydalanmak için de kalkıp bir Firefox eklentisi yüklemenize gerek yok. Basitçe yeni bir Bookmark yaratın. Adres kısmına "http://www.yubnub.org/parser/parse?command=%s" adresini girin. Keyword kısmına ise yn (veya canınızın istediği başka birşey) yazın. Son olarak bookmark'ınıza bir isim verin ve kaydedin.

Ya da http://www.yubnub.org adresine gidin. Komut yazma kutucuğuna sağ tıklayıp "Add Keyword Search" diyin. yn gibi basit bir keyword ve bir de isim verin. Kaydedin.

Şimdi Firefox'un adres satırına "yn gim Tux" yazın. Bakalım neler oluyor...
0
DemensMagnet
Güzel bir ipucu. Paylaşım için teşekkürler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik Dosyası

FZ

Matematik Dosyası Türkçe içerikli ve genel amaçlı bir matematik sitesi.

Söz konusu sitedeki en önemli bölümleri saymak gerekirse: Cebir, Logaritma, Diferansiyel Denklemler gibi kategorilere ayrılmış bir matematik tarihi; Cahit Arf gibi önemli Türk matematikçilerini de içeren bir matematikçiler ve hayat hikayeleri bölümü; içinde asal sayı test programı gibi programların bulunduğu bir JAVA uygulamaları bölümü (yalnız asal sayı applet'inde problem var, bir noktadan sonra saçmalıyor, çok büyük sayıları denemeyin ;-); Altın Oran, Fibonacci Sayılar gibi konuların ele alındığı özel konular bölümü; Soru-Cevap bölümü ve üyelerden gelen çalışmaların sergilendiği bir bölüm.

Hantal çalışmakla birlikte genel görüntü ve kategorizasyon bakımından mantıklı, içerik olarak da emin adımlarla ilerleyen bir site. Dünya çapındaki matematik fobisine bir darbe daha indirmesini ümit ettiğim bu siteye ve işleten ekibe başarılar dilerim.

Üniversitelerimiz kurtuluyor mu ?

sundance

Hatırlarım da 1992`de Internet yaygınlaşmaya başladığı günden beri `Üniversiteler Internet üzerinden kayıt yapacak` geyiği sürer gider.

Hatta bu konuda bir çok ensesi kalın şirkete ihaleler yaptırılıp binlerce dolar para sokağa atılmıştır. Sonunda önce ODTÜ sonra Boğaziçi ve İTU derken üniversitelerimiz kör topal da olsa bu sisteme geçmeye başlamıştır. Tabi ki uygulanmamış birsürü projeye dökülen paralar da cabası.

Sonunda bir Sourceforge projesi bu işe de el attı. Universite Öğrenci Bilgiişlem Sistemi böyle bir yapıyı, hem de Türk öğrenciler tarafından hazırlanmış %100 serbest yazılımlarıyla sunuyor.
`Türkiye de yazılmış program istemeyiz, bizim üniversitemiz yurt dışında yazılmış programları hakeder` diyerek söz konusu ihaleleri öğrencilerine bile açmayı düşünemeyen eğitim dünyamızın bütün SAĞLAM ER`lerine selam olsun ;)

İnternet radyoları

tongucyumruk

Açıkçası radyo dinlemekten pek hazzetmem. Çünkü radyolarda genelde çalınan şarkılar pekte bana hitap etmez. Bu durumumu ilk olarak Yahoo! tarafından yakın zamanda devralınan (eskidende varmış ama benim haberim yoktu) LaunchCast değiştirdi. Şu an arkada güzel bir blues parçası çalıyor ve ben bunları yazıyorum.

Peki... Uzaktan eğitim konusunda ne düşünüyorsunuz?

cayfer

FM'deki tartışmalardan büyük zevk alıyorum ve yararlanıyorum. Tek sorun fikirlerini öğrendiğim kesimin elit bir kesim olması. Keşke daha geniş bir kitleye erişebilsek...

Neyse, uzaktan eğitim (distance learning) araçlarıyla bilişim eğitimi verilip verilemeyeceği konusunda ne düşünüyorsunuz?

Internet'in El Yapımı Fiziksel Modeli

arikan

Dijital doğasında görünmez olan Internet'in çalışma biçimini dokunarak deneyimlemeyi bir bilgisayar labaratuarında mı, yoksa bir sanat sergisinde mi tercih ederdiniz?