Açık Kodlu Yazılım Venezuella'da da Gülümsüyor

0
everestk
Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.
Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.

Önümüzdeki üç ay içinde Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Başkan Chavez'e bir plan sunacak. Bu süre boyunca tüm bakanlıklar ihtiyaçları olan teknolojileri ve kendilerine gerekli eğitim kapsamını planlayacaklar ve bu planlar ilerleyen iki yıl içinde uygulamaya konacak.

Venezüella bu uygulaması ile Küba ve Brezilya gibi açık kaynak kodlu yazılımlar kullanan Latin Amerika ülkelerine katıldı. Bu ülkeler Microsoft gibi firmalara milyonlarca dolarlık lisans ücreti ödemiyorlar. Venezüella bu firmalara sadece 2004 yılında 7,5 milyon dolarlık kaynak aktarmış durumda.

Microsoft, Eğitim Bakanlığı ve okullara yaptığı bilgisayar bağışları neticesinde uzun dönemli anlaşmalar yapmış durumda ve bu dönem boyunca birçok kişi Microsoft ürünleri kullanmak zorunda kalacak. Venezülla'da şimdi en önemli sorunun, insanların alıştıkları fakat para ödemek zorunda oldukları yazılımları bırakıp ücretsiz yazılımlara yönelmelerini sağlama olduğu belirtiliyor.

Kaynak: http://solhaber.net/index.php?yazi=1670

Editörün Notu: Benzer bir haber için bakınız: Peru'lu bir milletvekilinden tüm dünyaya Serbest Yazılım Dersi
gnu

Görüşler

0
Tugal
VİVA VENEZUELLA VİVA CHAVEZ
hasta la victoria siempre!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kukay, kod dağıtımına başladı!

robertosmix

Türkiye'nin ilk ve tek açık kaynak kodlu ERP projesi olan Kukay, kaynak kodlarını dağıtmaya başladı.Kodlarda ilk göze çarpan, DB2, MySQL, PostgreSQL ve HsqlDB desteği! Ayrıca Berkeley DB Java Edition da yerel veri stoğu çözümü olarak kullanılmış.

Kukay'ın web sitesinde yapılan açıklamaya göre, kodlama süreci ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen insanların meraklarını gidermek üzere kodların dağıtımına geçilmiş. Şu anda kodlarda sadece TestCase'ler var ve ortada henüz çalıştırılabilir bir uygulama yok. İlgilenenlere!

Neden Myth TV?

sundance

"My Name Is Earl"ün yönetmeni Greg Garcia'nın da belirttiği gibi, TV'nin ikinci altın çağını yaşadığı bu günlerde dizi manyaklığına paralel olarak yayınları kaydedebilen, dondurabilen TiVO cihazlarının satışı da patlamış durumda.

Birçok alanda olduğu gibi bu alanda da geriden gelmeyi sevmeyen Özgür Yazılım camiası zaten uzunca bir süredir Myth Tv ile ev bilgisayarınıza TiVO'nun özelliklerini (ve daha fazlasını) getiriyordu.

İşte huzurlarınızda bu özelliklerin belki de en önemlisi reklamları atlayabilme. Bu arada MythTV kurmayı zor bulanlar için (ki gerçekten çok kolay değil) KnoppMyth bir çözüm olabilir.

.Net ve Shared Source

elrond

Bu haberi gün içinde verip Türkiye` de hep beraber bir ilk olmak isterdim ama malesef zaman bulamadım mecburen fazlamesai`ye kaldı.
Microsoft .Net ürün yelpazesinden bazılarının kaynak kodlarını açıklıyor. Konseptin adı `Microsoft shared Code CLI implementation`

Açık Kaynak Kodu Sigortası

gunebakan

2003 yılında Cisco'nun alt kuruluşu olan Linksys firmasına WRT54G kablosuz erişim noktası firmware yazılımda GPL lisanslı kod kullanıp daha sonra yazdıkları kodu tekrar açık halde sunmadıkları için Free Software Foundation avukatları tarafından soruşturma açılmıştı.

O`Reilly artık yazılım üretmeyecek

sundance

Açık kaynak kodunu desteklemek ve piyasadaki en işe yarar teknik kitapları yayınlamakla ün yapmış O'Reilly firması, bir süredir askıya aldığı yazılım geliştirme alanından tamamen çekileceğini açıkladı.

Kitaplarından zevkle faydalandığımız O`Reilly`nin tamamen bu yöne kanalize olma yönündeki bu hareketi sanırım sırada gerçekten çok iyi bazı kitapların beklediğine işaret.