.Net ve Shared Source

0
elrond
Bu haberi gün içinde verip Türkiye` de hep beraber bir ilk olmak isterdim ama malesef zaman bulamadım mecburen fazlamesai`ye kaldı.
Microsoft .Net ürün yelpazesinden bazılarının kaynak kodlarını açıklıyor. Konseptin adı `Microsoft shared Code CLI implementation`
Kaynak kodu açıklanan ürünler ECMA-334 (C#) ve ECMA-335 (Comman Language Infrastracture yani CLI) Bu iki standart MS .Net Framework`un tabanını oluşturan alt yapı parçaları. Paket kaynak kod dışında bazı araçlar, ek classlar ve örneklerde içeriyor. WindowsXP ve FreeBSD! üzerine çalışabilir durumda.

Kod biraz uzun -milyonlarca satır-. Derleme, hafıza yönetimi, Just in Time kode yaratma gibi bir çok programcılık konseptinden örnekler içeriyor. MS`in hafıza yönetimini beğenmiyenler belkide nedenlerini bulabilirler. (Ben anlamam beni aşar)

Kodun modfikasyonu serbest; ticari olmadığı sürece. Ms`in hatırlattığı önemli noktalardan biri de kaynak kodların deneysel ve ticari olmayan ürünlere ait olduğu. Kodun kararlılk seviyesi: Beta.

Developerların bulaşabileceği news server ise microsoft.public.shared-source.cli newsgroup

Haberle ilgili detaylar için ise ilgili MSDN sayfaları

Selamlar

Not: Elrond yazının konusunu GNU/GPL seçmiş, onaylarken Microsoft yapmaya elim varmadı :-)) Larweda.
gnu

Görüşler

0
elrond
Konu seçimi tamamen blinçli ve hür irade ile yapılmıştır ;-)
Bu arada milyarlarca satır yazmışım milyon yerine gaza mı geldik ne? Özür.


Bu arada PocketIE den yorum gönderemedim sevgili Larweda haberin olsun iPAQ filan alırsan sakatlık olabilir. ;-)

Login olmaya çalışınca da `Sistemde çalışma vardır` mesajı alıyorum. Gerçekten var mı yoksa anomali mi?
0
larweda
sen milyor yazmışın, ben onu milyara yordum, niyeyse :-) hata düzeltilmiştir.


PocketIE`de bir dert yok, hosting firmamız Web server upgrade yapmış, bizim user scriptlerinde bişiler patladı, şimdi onnarla uğraşıyorum zaten. Sen Ipaq`ine hata bulma yine, MS Windows CE de olsa fena alet değil, kabul ediyorum hala. Sonuç olarak "Sistemde çalışma vardır" anonsu anormal bi durum diil, bu gece ara ara olucak ööle. Dayanıcaksınız artık birazcık maalesef.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Vay SCO why!

sundance

Yakın zaman kadar birçoğumuzun adının açılımını bile bilmediği, tarihin en başarısız Unix operasyonlarını sergileyen iki şirketten oluşan SCO firması, bir kaç ay önce IBM'i, Linux kullandıkları ve Linux'un UNIX kodu üzerinden geliştirilmiş bir ürün olduğu sebebiyle dava etmiş ve 1Milyar dolar tazminata talep etmişlerdi.

Bu bir yana, IBM'in verdiği basiretsiz cevap çok uluslu sirketlerin kendileri dışında kimseyi önemsemediğinin en güzel örneğiydi. Fakat son gelişmeler daha bile ilginç. Novellden yapılan x açıklamaya göre 1995 yılında UNIX'in kaynak kodu ve lisanslama hakları SCO'ya satılmış olsa da telif hakları ve UNIX patentleri SCO'ya satılmamış ve hala NOVELL'in :) Dahası SCO'da bunu biliyor, zira son altı aydır birkaç defa UNIX patentlerini satın almak için NOVELL'e başvurmuşlar!

Saçını kurutması gerekirken, köpeğini mikrodalgada kurutup milyon dolar tazminat alanların dünyasına hoş geldiniz!

AB´deki Sistem Yöneticileri İçin Açık Kaynağa Geçiş Rehberi

FZ

Konu ile ilgili uzmanlardan oluşan bir AB komisyonu, birlik çapında açık kaynağa geçilmesi için sistem yöneticilerine yol gösterecek teknik bir belge yayınladı.

Belgenin orjinaline bu adresten erişebilirsiniz.

Nessus Kaynak Kodlarını Kapatacak

anonim

Geçen Çarsamba günü yapılan açıklama ile Renaud Deraison(nessus gelistiricisi) "zayıflık tarayıcısı" Nessus'un 3.0 sürümünden itibaren GPL lisansı ile dağıtılmayacagını açıkladı.

Sebep ise GPL lisanslamanın iki tarafı keskin kılıcı.

Blender Sonunda Open Source

sundance

Eski Amiga`cıların Imagine ve Lightwave`den sonra adam gibi bir render programı çıkmadı sızlanmalarını yalanlayan yegane program Blender, bazılarınızın bildiği gibi bir süre önce geliştirmesini durdurmuştu. Oyun arabirimi, web plugini ve daha bir sürü özelliği, belki de en önemlisi 2Mb`lık installasyonu ile muhteşem işler yapabilen Blender`ın akıbeti ne olacak diye beklerken, hepimizi sevindiren bir gelişme oldu; Blender artık Open Source oluyor.

Konu ile ilgili cemaatin ne demek istediğini öğrenmek isteyenler
için :)

Muhasebeci 0.3a Kullanıma Hazır

muhasebeci

Yaklaşık 1 yıldır gelişimi devam eden GNU/Linux için GPL lisanslı muhasebe programı muhasebeci´nin 0.3a sürümü hizmete sunulmuştur.