Adil Bir Yazıcı (Toner) Paylaşım Sistemi (Justice For All)

0
FZ
Bir ağ ortamı, millet deli gibi yazıcıdan çıktı alıyor falan. Dürüst oyun yani bir nevi fair game istiyorsunuz. Kim yazıcıyı ne kadar kullandı ise o kadar ödesin, limitini geçmesin istiyorsunuz. Fakat biraz daha düşününce görüyorsunuz ki adil olarak hesap yapmak kolay değil, sayfa başına siyah beyaz, dümdüz sade metin basan da var, hayranı olduğu sinema yıldızının milyon renkli posterini basıp iki dakkada tonerin ruhuna evliya okutan da . Çözüm "bir tık" uzağınızda! Okumaya devam edin.
Daniel Franklin arkadaşımız da yukarıdaki derten muzdarip birisi olarak "yeter artık, bu gidişe dur demek, bir çözüm geliştirmek gerekir," deyip kolları sıvamış, mevzunun başından girmiş sonundan çıkmış ve printbill - a fair print-billing system diye bir yazılım geliştirmiş.

Daniel'in sözleri ile konuyu özetlemek gerekirse: Perl, GNU GhostScript, libpng2 ve lprng'den faydalanan bu güzide yazılım kendisine gelen baskı talebini hemen analiz etmeye başlıyor: girdi PostScript'e, oradan da PNG formatına dönüştürülüyor ve ardından "renk", "ne kadar toner harcar bu?" gibisinden hesaplar yapılıyor, eğer kullanıcıya ayrılmış toner kotası aşılmamış ise çıktı yazıcıya yönlendiriliyor. Söz konusu harcama kullanıcının hesabından düşülüyor. Yok eğer kullanıcı limitini aştı ise ya da başka bir sebepten ötürü yazdırma işlemi yapılamadı ise kullanıcı e-posta aracılığı ile bilgilendiriliyor.

Ben gönlümden kopan "açık kaynaklı teknolojileri insanlık yararına kullanırken teknik yetkinlik ve sınır tanımaz yaratıcılık" ödülünü huzurlarınızda Daniel'e sunmak istiyorum ;-)

Not: Bu yazılımdan beni haberdar eden değerli üyemiz, Debian üstadımız m1a2'ye buradan teşekkürlerimi iletmeyi bir borç bilirim.

Görüşler

0
Necrodome
cok iyiymi$ yahu. ben de ilk ba$ta sayfa ba$ina kotalama, odeme alma gibi ivir zivirla ugra$an bir program yazdim, ama bu cok daha profesyonelce. [bu arada Ruby slaytlarini linkleyen arkada$a da te$ekkuru borc bilirim, sayesinde ilk denememi anlamli bir i$te kullandim]
0
FZ
FM: as geek as possible...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Siz İngilizce Sorun, PRECISE SQL´e Dönüştürsün

FZ

Bir sürü tablo, en ufak bir sorguda bile bir sürü `JOIN´ işlemi. Kullanıcıların talep ettiği raporlar için her seferinde sıfırdan tasarlanan SQL sorguları ya da parametrik arabirimler vs. Oysa kullanıcılar kendi doğal ve alışık oldukları dillerinde veritabanını sorgulayabilseler işimiz kolaylaşmaz mı? Washington Üniversitesi araştırmacıları da bu problem üzerinde uzunca bir süredir çalışıyorlar ve bunun sonucunda ortaya şunu koymuşlar: `The PRECISE Natural Language Interface to Databases´

Özgür Dünya ve Müzik Eğitimi: GNU Solfege

FZ

Son kiii üç dört!

GNU Solfege, GNU/Linux ve MS Windows sistemler üzerinde çalışan bir solfej ve kulak eğitimi yazılımı.

Melodik ve armonik aralıklarını tanımak, aralık boylarını kıyaslamak, bilgisayarın gösterdiği aralıkları söylemek, akorları tanımak, akorları söylemek gibi konularda kullanıcıyı eğitmeyi amaçlayan program sonsuz sabırlı bir müzik eğitmeni olarak görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Yazılımın dokümantasyonunu okuyup daha çok bilgi sahibi olabilir, ekran görüntülerine bakabilir ya da UNIX Review dergisinden Marcel Gagné'nin GNU Solfege eleştirisine göz atabilirsiniz.

sWM - small Window Manager

conan

small Window Manager az hafizalı küçük bilgisayarlar için yazılmış bir pencere yöneticisi. Sayfasında iddia edilene göre PDAler için biçilmiş kaftanmış. Minimum 12KB sabit disk yeri gerektiren program rxvt`den bile az bellek harcıyormuş. Şu anki versiyonu 1.3.x.

OCaml İle Yazılan Yeni Bir İşletim Sistemi: Desert Spring-Time

FZ

Desert Spring-Time, OCaml dili ile geliştirilen açık kodlu bir işletim sistemidir.

Projenin amacı BeOS gibi yenilikçi işletim sisteminde gündeme gelmiş modern fikirleri yeniden ele almak ve bunları ileri noktalara taşımak, böylece ortaya stabil ve güçlü bir işletim sistemi koymaktır.

Bu işletim sistemi mikro-çekirdek mimarisini ve asenkron mesajlaşmayı kullanmaktadır. İşletim sistemi şu anda x86 uyumlu işlemciler üzerinde çalışmaktadır.

Editörün Notu: OCaml ile geliştirilmiş popüler bir uygulama: MLDonkey

RegExPad

auselen

Eğer kadim bir windows kullanıcısı iseniz düzenli ifadeler (regular expressions) konusu size her zaman yabancı gelmiş olabilir. Uygulama geliştirirken (örneğin web uygulamaları) ya da metin işlerken oldukça işinize yarayabilecek bu konuda biraz pratik yapmak için küçük bir kum havuzu ister misiniz?