Biraz da Linux kazmalığı :) ya da Woody'e Java Nasıl ?

0
sundance
Şahsen bana gına geldi alemin en kötü işletim sisteminin, saçma sapan hata mesajlarının binbirincisini görmekten. Onu kullananlar dert etsin, biz Fazlamesai'ciler olarak Serbest Yazılım kapsamında olmayan bir şeyden bahsetmeyelim bence burada :)

Bahsedeceğim konu Debian Woody'e JRE 1.4 kurmak. Java'dan nefret etmeme rağmen en sevdiğim Go Server Client'ı java olduğundan bunu yapmak zorunda kaldım. Java için Debian paketi bulunmaması (bulamamam) bir yana, bana türlü çeşitli saçmalıklar çıkarttı. Tam kırmayı düşünüyordum ki (makina benim değil Larweda'nın) How I installed Java and Lived to tell the tale:) isimli makaleye rastladım. Debian Woody'e Java kurma işkencesini çeken herkese adanmıştır.

Görüşler

0
m1a2
Güzel bir yazıdır o. Zamanında ben de bu konuda cebelleşirken bu yazıyı bulmuş ve istifade etmiştim. Fakat sonra çok daha kolayını buldum :) Buyurun buradan yakın:

apt kaynağı (/etc/apt/sources.list`e eklenecek):

deb ftp://ftp.tux.org/pub/java/debian woody main non-free


Java 1.3 runtime env. için:

apt-get update; apt-get install j2re1.3


Aynı repository`de Java SDK da var. Ha bir de beta olarak j2re1.4`ü gördüm fakat denemedim.

P.S. Alternatif bir kaynak da şu:

deb ftp://metalab.unc.edu/pub/linux/devel/lang/java/blackdown.org/debian woody main non-free
0
tongucyumruk
Site Fazlamesai etkisine uğramış sanırım... Açılmıyor
0
FZ
Valla ben öyle olduğunu sanmıyorum. FM sitesi bence hala çok az kişi tarafından takip ediliyor ve daha da az kişi tarafından aktif olarak kullanılıyor. Eğer popüler bir yazıya birkaç gün içinde 500 tane değil de bir iki hafta içinde ancak 80 tane (o da sadece birkaç yazıya nasil olmuş durumda) yorum geliyorsa o zaman bu sitenin daha kat etmesi gereken çok yol vardır. Henüz FM etkisi olarak nitelendirebileceğimiz bir güce erişmiş değil maalesef.

Dilerim önümüzdeki birkaç ay içinde gerçekleştireceği etkinliklerle FM sitesi daha çok tanınacak ve çok daha aktif bir ortam haline gelecektir yeni katılımcılarla da birlikte.
0
conan
Abi gozlerime inanamiorum yaaaa... java.sun.com`a gidilir, oradan J2SE downloadlari linkine clicklenir, Oradan da j2re-1_4_1_01-linux-i586.bin dosyasi indirilerek, chmod +x ile calistirilabilir hale getirilir. Calistirilir, ve de yes no yazarak sisteme kurulur. Bunun icin paket yapmaya ne gerek var onu anlamiyorum.

Eger browseriniz icin istiyorsaniz da gidip netscape`in ftp`sinden indirip plugins dizinine koymaniz yeterli (mozilla, netscape, ya da phoenix kullaniyorsaniz)

Herseyin de paketi olmayiversin yaw!
0
m1a2
olmazzz, biz hazıra alıştık... yok öyle indir, chmod`la, şuraya koy... :))
0
anonim
dogrusunu soylemek gerekirse ben de hala anyalabilmis degilim problemi. Simdi sorun Linux`a (en azindan benim anladigim kadariyla) mozilla`ya java destegi vermek mi?
yaw zaten ister sun java olsun ister blackdown (yanlis soylemiyorum umarim) java olsun ikisinin de readme dosyalarinda yer alan kurlum adimlarini bir biri ardi uygulayinca sorunsuzca kuruluyor

yani ben bile kurduguma gore (!) cok zor bisi olmasa gerek...
0
o_ozardic

Ben linux için dedigini yaptim ama dosya kurulamadı :( sonra forte+j2sdk1.4 le beraber kurdum ... yetmedi linux.org.tr de anlatıldıgı gibi diger userlara actım - bi de kaffe diye bişeyin dosyalarını chmod a-x ettim, atlamasın diye babalar gibi oldu :)


UNIX is about functionality, not about simplicity. Be prepared for powerful, not neccesarily ''simple'' solutions.
sonucta bi linux da unix varyantı, yukarıdaki söz onun için de geçer diyorum .. :)
0
conan
Bi sn! Benim yukarida verdigim sadece bir ornekti. Kurum kilavuzu degil! :) Kurum klavuzu icin SUN`in dokumanlarina bakman lazim. Ben sadece son defa SDK kurdugumda bunu yapmistim.
0
conan
Bi de Debian`in Java paketi yoksa bu linux kazmaligi degil Debian kazmaligidir alla alla. Cinlerim tepeme cikti.

Surda Shibumi Windows buglarini cok gosterdiniz diye aglayinca baska sistemlerde kazmalik aramaya gerek yok. Kazmalik listeleyeceksek Win2K, WinXp yeter de artar bile. Bir olayin binbir cozum yontemi vardir, en azindan sistemde java yok diye reboot etmiyor Linux!
0
SHiBuMi
:))) Zor bir çocukluk, uzun bir ergenlik dönemi, yanındayız conan birader, biz seni böyle de seviyoruz.
0
conan
ha linux kazmaligi istiosaniz hemen dun karsilastigim bir tanesini annatayim...

dd if=/dev/cdrom of=/tmp/image.iso

(CDROM bir sureligine kasilir kalir, CD problemli ya da dead sectorler var ustunde...)

CTRL+C ise yaramaz, process kill etmek ise yaramaz, CD disari cikmaz, reboot! :P
0
anonim
mount /dev/cdrom /mnt/cdrom
cd /mnt/cdrom
umount /dev/cdrom
Device Busy
eject
Device Busy
umount /mnt/cdrom
Device Busy

yaaa niyee yaaaaaa... :)
Ilk baslarda cok kafami vurdurmustu duvarlara. usendim login olmuyom iste. bu da anonim olsun.

0
conan
hmm bir iki neden hemen.
Bir. Terminalde (console) mount edilen cdrom`un icindeki herhangi bir dizinde isen;
Iki. automount kullaniyorsan, mount edildiginde X acikken cdrom dizinini otomatikman acan bir setup`in varsa (RedHat oyle gelir) ekranda cdromun icerigini gosteren bir pencere varsa;
Uc. Ornegin xmms acip CD`den mp3 caldin sonra ise xmms`ini bir yerlerde unuttuysan (calmiyor olsa bile);
umount edemezsin busy olur.
0
tongucyumruk
O kadarına gerek yok... sadece terminali aç ve sırayla yazan komutları ver hehehehe... senin dd'nin ilacı ise:
tonguc@serafettin:~$ pgrep dd | xargs kill -9

9 yemezse 11 kesin yer...
0
conan
Olmuooooo :(
0
m1a2
Hmmm... Bu tip çaresiz durumlar için `Magic SysRq`i kullanmaya ne dersin? Yalnız önce kernel`ın bunu desteklemesi lâzım. (CONFIG_MAGIC_SYSRQ -> enable) Alt-SysRq-I `kill-all-tasks` yapıyor meselâ.
0
anonim
alo biliyoz. ilk baslarda kafa karistirmisti diyorum. orada bariz 'cd /mnt/cdrom' demisim di mi olayi aciklamak icin :P

bu arada bunu ilk farketttigimde.. yok lan bu windows mu icindeyiz diye calismiycak demistim. ama baska da yapabilecek birseyi yok aslinda.

anongyim
0
conan
okuzluume ver ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SCO hikayesinin sonu

sundance

Federal mahkeme, uzun bir süredir devam eden "SCO'nun Unix haklarına sahip olması ve Linux kodunda bu hakların bir kısmının izinsiz olmasına dair (aslına bakarsanız olabileceğine dair, çünkü SCO davanın başından beri bir kanıt sunamamıştı) davada önemli bir karar verdi.

Unix'in hakları hiçbir zaman Novel tarafından SCO'ya devredilmemiş! Dahası SCO bu konuda bugüne kadar yasadışı olarak elde ettiği gelirlerin %95'ini Novel'e devretmek durumunda.

Apache TOM CAT 4.0 çıktı

anonim

Apache'nin Java Servlet'i ve JSP yorumlayıcısı Tom Cat'in 4.0 versiyonu internet'e sunuldu. Tom Cat 4.0 Java Servlet 2.3 and JSP 1.2 özelliklerini içinde barındırıyor. Daha önceki sürüm olan 3.3'e göre tamamen farklı bir kod mimarisi kullanılmış. Daha detaylı bilgi ve indirip denemek için: jakarta.apache.org/tomcat/news.html

Byzantine OS: Belki de işletim sistemlerinin geleceği

tongucyumruk

Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce sundance'e bir fikrimden bahsetmiştim... Bir işletim sistemi. Daha doğrusu bir gui. Tamamen Web browser tabanına dayanan tüm işlemlerin browser içinden yapıldığı bir sistem.

Birileri icq'yu dinlemeye almış olacakki bugün mozdev.org'da gezinirken iPilot diye bir linke denk geldim. Önce PDA ile Mozilla arasında bir bağlantı olabileceği aklıma geldi. Ama sayfa açılınca dumurdan dumura koştum diyebilirim.

UMeet 2002, IRC ile online UNIX konferansları

Maverick

İnternetin belki de en popüler ve yine de en az saygı gören servislerinden birisi IRC`nin doğru kullanımına güzel bir örnek izledim bu sabaha karşı. Saat 03:00 - 05:30 arası irc.uninet.edu ağında #linux kanalında "Introduction to handhelds with GNU/Linux" konulu bir sanal konferans vardı. Bir konuşmacı (Francisco J. Reyna) kanalda sunumunu ingilizce yaparken (web üzerindeki slaytlarla destekliyordu), izleyiciler #qc kanalından yorum veya sorularını yönelttiler. Konuşmacı (yazıcı mı demeliyim yoksa :^) sorulara gerçek zamanlı olarak yanıt vermeyi tercih ettiği için gerçek bir konferanstan çok daha etkili olduğunu eklemeliyim (saat dilimi sorununu görmezden gelirsek). Bu akşam Türkiye saati ile 22:00`de son bir toplantı daha var. Bu daha çok "Kernel 2.5" hakkında bir yuvarlak masa toplantısı olacakmış. Katılımcılar: Dave Jones. Suse Linux; Andrew Morton, Digeo Inc.; Rik van Riel, Conectiva; Ralf Bächle, Linux-MIPS.; Robert Love, maintainer of the kernel-preemption patch. Kaçırdığınız toplantıların listesine ve loglara bu adresden ulaşabilirsiniz. Keşke daha önce haberimiz olasaydı :/ Bu akşam tüm Fazlamesaicileri saat 22:00`de irc.uninet.edu #linux kanalına bekliyorum. Görüşmek üzere...

Linux El Kitapçığı

sundance

Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce kendi tecrübelerimden, Internette dolaşırken bulduğum püf noktalardan ve diğer linux adminlerinin tavsiyelerinden yararlanarak hazırladığım Linux kitapçığını GPL2 lisansı altında yaymaya karar verdim.

Sizlerin de katkısı ile dökümanı önce DocBook formatına çevirip, daha sonra genişletmeyi düşünmekteyim. Amacım, sevgili arkadaşım Docelic'in hazırladığı Hands-on Guide To Debian yeterliliğinde bir döküman oluşturmak.

Linux El Kitapçığı (Pdf)
Linux El Kitapçığı (Doc)
Linux El Kitapçığı (HTML)
Kaptanın seyir defterine ek: Yıldız tarihi 32745-4: Nilgün Belma Bugünere HTML sürüm için teşekkür edilecek.