Byzantine OS: Belki de işletim sistemlerinin geleceği

0
tongucyumruk
Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce sundance'e bir fikrimden bahsetmiştim... Bir işletim sistemi. Daha doğrusu bir gui. Tamamen Web browser tabanına dayanan tüm işlemlerin browser içinden yapıldığı bir sistem.

Birileri icq'yu dinlemeye almış olacakki bugün mozdev.org'da gezinirken iPilot diye bir linke denk geldim. Önce PDA ile Mozilla arasında bir bağlantı olabileceği aklıma geldi. Ama sayfa açılınca dumurdan dumura koştum diyebilirim.
Bir yıl önce aklımda canlanan fikir karşımda duruyordu. Bazı coder amcalar linux kernelini almış, bunun üzerine mozilla tabanlı bir gui geliştirmişler, sanırım kendi dosya sistemlerini yazmışlar (en azından benim daha önce adını hiç duymadığım bir dosya sistemi) ve ByzantineOS adlı 25 M büyüklüğünde CD'den çalışan bir dağıtım üretmişlerdi.

Hayallerinin gerçeğe döndüğünü gören her insan gibi hemen indirmeye koyuldum. Her ne kadar henüz konsol dışında çalıştırmayı başaramadıysam da bu konuda dağıtımı suçlamak için çok erken. Eğer 25-30MB indirebbilecek bir bağlantınız varsa indirin ve bence GUI'lerin gelecek neslinin ilk örneklerinden birini deneyin derim.

Not: Bu olayın tamda "Bir Programlama Platformu Olarak Mozilla" başlıklı bir yazı hazırlamayı planladığım sırada gerçekleşmesi de iyice gaz oldu bana. Hadi bakalım

Görüşler

0
anonim
byzantine-20021007.iso.gz versiyonunu indirdim, sahiden çalışıyor :)
network ayarlarını yapınca nettesiniz; mozilla Türkçe web sayfalarını düzgün gösteriyor.
klavye tabii ki US keyboard;
mozilla'nın home tuşuna basınca ilk ekran geri geliyor, ve terminal/hesap makinesi/saat/ DVD player(bir tek onu çalıştırmayı beceremedim).
https bile çalışıyor.
Biri Türkçe klavye tanımını hallederse İstanbulOS olabilir...
gerek 800*600, gerek 1024*768 Hires sorunsuz çalıştı.
Bir tek kapatma sorunu var; shutdown komutu yok, alt+ctrl+del ve power off düğmesi çalışmıyor :(
ancak reset tuşu ile çıkabildim...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Busy Box - Minimalist Linux meraklılarına

sundance

Hep merak etmişimdir madem Windows`a alternatif, neden Linux`da devamlı şişiyor diye. Glibc, KDE filan derken dev gibi bir sistem karşımıza çıkıyor. Herşey bir yana temel *nix komutları için bile mblarca yer ve Lib5, Lib6 kullanmamız gerekiyor.

Benzer bir kaygı ile BusyBox ekibi, hemen hemen bütün temel Linux komutlarını tek bir dosyada toplamışlar, hem de UPX`lendikten sonra sadece 130K`a inen bir tek dosyada.

Hangi komutlar mı var bu 130K`nın içinde ? ...

Ext4 Dosya Sistemi Geliyor

Guardian

Slahdot'dan gelen rss haberlerinde karşılaştığım linux-watch.com'daki haber göre hard disk'lerinin terabyte sınırlarına ulaşmasıyla ext3 dosya sisteminin 21. yüzyıl hard disklerinin kapasite gereksinimlerini karşılayamayacağına ilişkin açıklamalar çıkmış. Bunun üzerine kernel geliştiricileri ext4 dosya sistemi yapısının deneme sürümünü çıkarmışlar.

İyi bir kernel programcısı olarak bilinen Andrew Morton, 10 Ekim'de Linux kernelleri arasına ext4 dosya sistemini eklemiş.

Hata Toleranslı Shell

lifesdkver0_1

ftsh (Fault Tolerant Shell), kabuk programlamaya hata merkezli bir bakış açısı getiren; basit bir scripting dili. Temelde yaptığı işi, bir scripting diline try - catch bloğu koyulmuş gibi oluşabilecek muhtemel hatayı kontrol altında tutup işleyişi ona göre devam ettirmek.

MS Windows´ta GNU/Linux Çalıştırmak İçin Yeni Bir Yöntem: coLinux

FZ

Cooperative Linux (coLinux), MS Windows 2000/XP üzerinde GNU/Linux çalıştırmak isteyen bilgisayarcılara oldukça etkili ve pratik bir yöntem sunuyor. Bu sistemi çalıştırmak için VMware gibi ticari bir ürüne para vermenize ya da User Mode Linux sistemindeki gibi bir şeyler yapmanıza gerek yok. "Acaba ne kadar yetenekli ki bu sistem?" diye soranlarara kısaca şunu söylemek yeterli olacaktır herhalde: Sistem şu anda MS Windows içindeki bir pencerede KNOPPIX çalıştırabiliyor.

coLinux, modifiye edilmiş bir Linux çekirdeğini MS Windows üzerindeki özel bir sürücü aracılığı ile ayrıcalıklı modda (ring 0 veya supervisor modu olarak da bilinir) çalıştırıyor.

coLinux´un açık kodlu bir MS Windows uyumlu işletim sistemi olan ReactOS´la da uyumlu hale getirilme çalışmaları devam ediyor. Ekran görüntülerine buradan erişebilirsiniz.

Editörün notu: Gidip ofisteki Win2000 Server makinama bir DOS penceresi içinde Debian kurayım, zamanı geldi artık :)

İki Süper Linux Dağıtımı

sundance

Linux kurmak istiyorsunuz ama harddiskinizin ne idüğü belirsiz binlerce dosya ile dolmasını istemiyorsunuz, veya 486-33`ünüzün 250 Meg`lik harddiskine hiçbir Linux adam gibi çalışılabilir bir halde sığmıyor

Linux dünyasında çare tükenmez, hatta şanslı bile olabilirsiniz, çünkü VectorLinux ve Peanut Linux muhtemelen Pentium 200`ünüzde Mandrake`nin çalıştığından daha hızlı bu eski makinanızda çalışacaktır. Hem de sadece 180Mb`da ve 16 Mb hafıza ile. Çalışmak ki ne çalışmak, X-Windows, Netscape, Icq ve diğer bilimum gerekli programlar eşliğinde...Hem de hemen hiç bir konfigürasyon gerektirmeden