Böyle bir sunum izlemediniz: gapminder ve dünyanın gidişatı

0
FZ
Bir sunum bu kadar mı çarpıcı olur, bunca bilgi bu kadar mı net, güzel ve etkili şekilde iki boyutlu ekrana sığdırılır. Görsellik ve animasyon bu kadar mı güzel kullanılır. İstatistik ve geleceğe yönelik bakış açısı bu kadar mı eğlenceli ortaya konur!
Karolinska Enstitüsü'nden Prof. Hans Rosling'in 16 Ocak'ta TedTalks etkinliğinde gerçekleştirdiği "Myths about the Developing World" hem içerik hem de biçim açısından 20 dakikalık bir beyin fırtınası şöleni. Aynı zamanda karmaşık veri temsilleri üstüne bir ders niteliğinde. Ve belki PowerPoint tarzına mahkum olmak istemeyen beyinler için de taze bir nefes:

Hans Rosling is professor of international health at Sweden’s Karolinska Institute, debunks a few myths about the "developing" world. (Recorded at TedTalks February 2006 in Monterey, CA. Duration: 20:35)


Sunumu izledikten sonra sunumdaki ekran görüntüleri için kullanılmış yazılımların ve belgelerin bulunduğu http://www.gapminder.org/ ziyaret etmekte de büyük fayda olabilir! ;-)

GapMinder aracı ile nelerin yapılabileceğini merak ediyorsanız misal 1990'lı yıllardan günümüze 1000 kişi başına düşen Internet kullancısı sayısı bakımından ABD ile Türkiye'yi animasyon şeklinde kıyaslamanın neye benzediğine kolayca göz atabilirsiniz... (not: web sayfası yüklenince sol alt köşedeki Play tuşuna basın ve izleyin, ardından farklı göstergeler ve ülkeler seçip kurcalayın)

Görüşler

0
ripper
Doğrusunu söylemek gerekirse anlatım grafiklerden çok daha kaliteli :)
0
FZ
Verilerin 2 boyutlu ortamda görselleştirilmesi ile ilgili ne gibi problemler var peki? Eğer doğru anladıysam yani eleştirinizi, biraz açabilir misiniz?
0
ripper
yok o yönden bi eleştirim yok, fakat sunumda ki hitabetin kalitesine dikkat çekmek istedim. Grafikler kadar renkli bir anlatım var sonuçta.
0
FZ
Teşekkür ederim, şimdi ne demek istediğinizi çok daha iyi anladım.

Bu arada yazının sonundaki örnek gapminder ortamını incelediniz mi, şu ABD ile Türkiye Internet kıyaslamasına dair animasyon ile ilgili ne düşündünüz görselleştirme ve veri temsili açısından?
0
ripper
sanırım, internet erişimi hız/fiyat ekseninde dünyada düşerken biz de sabit değişmemesi ve yenilenmeyen altyapımız bunu açıklamaya yeterli. Özellikle dsl sonrası piyasanın tekelleştiği ve rekabet ortamı olmayınca insanları cezbeden pek bi kampanya da kalmadı. Sonuçta Türkiye de alıcağınız 1 mbit baglantı fiyatına Japonya da 100 mbit alabiliyorsunuz. Bildigim kadarıyla 150 - 200 mbit şehir çıkışlarıyla Türkiye de binlerce insana erişemiyecekleri performansta internet satılıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Neden frameworklerden nefret ediyorum!

anonim

Bir baharat rafı yapmak için tahta, biraz çivi, çekiç, testere vb. birkaç alet mi edinmeliyim, yoksa "yüksek kaliteli", "endüstriyel üretim" bir baharat rafı için bir "general-purpose tool-building factory factory factory"ye mi ihtiyacım var?

Frameworkler, libraryler, middleware platformlar üzerine eğlencelibir yazı : Why I Hate Frameworks

Miranda, ICQ´ların en güzeli...

butch

Uzun çabalar sonunda Sundance muradına erdi. Diskte onlarca mb yer kaplayan, %3 işlemci gücü yiyen ve arka planda ne işler çevirdiğini bilemediğimiz Mirabilis ICQ´nun alternatifini buldu. Bana da haberini yazmak düştü... Konumuz Miranda, ICQ´ların en güzeli.

Google MapReduce İlerleme mi Gerileme mi?

FZ

Geçenlerde Yahoo'da veri analizi üstüne güzel bir sunum veren Facebook veri anali şefi Jeff Hammerbacher günlüğünde Google MapReduce'u feci eleştiren bir makaleye yer vermiş: MapReduce: A major step backwards.

Özgür Dünya ve Müzik Eğitimi: GNU Solfege

FZ

Son kiii üç dört!

GNU Solfege, GNU/Linux ve MS Windows sistemler üzerinde çalışan bir solfej ve kulak eğitimi yazılımı.

Melodik ve armonik aralıklarını tanımak, aralık boylarını kıyaslamak, bilgisayarın gösterdiği aralıkları söylemek, akorları tanımak, akorları söylemek gibi konularda kullanıcıyı eğitmeyi amaçlayan program sonsuz sabırlı bir müzik eğitmeni olarak görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Yazılımın dokümantasyonunu okuyup daha çok bilgi sahibi olabilir, ekran görüntülerine bakabilir ya da UNIX Review dergisinden Marcel Gagné'nin GNU Solfege eleştirisine göz atabilirsiniz.

Photoshop Arayüzlü GIMP

ebola

Sizde benim gibi uzun zaman Photoshop kullanmis GIMP'i sevmenize ve kullanmak istemenize rağmen arayüzüne bir türlü uyum sağlayamadı iseniz size güzel bir haber.

Bu sorundan muzdarip bir dostumuz GIMP'e Photoshopun arayüzünü temel alarak yeni bir arayüz yazmış.
Bence güzel olmuş. Tahminimce GIMP'in ilerki sürümlerinde menüde arayüz seçimi diye bir seçenek olacak.