Eğitim Tasarımcısı Ne İş Yapar?

0
FZ
"Eğitim tasarımcısı (Instructional Designer) ülkemizde yeni yeni kullanılan, oysa yurtdışında uzun zamandır bilinen bir uzman türü. Öyle ki hayatını bir eğitim tasarımcısı olarak sürdüren Reuben Tozman, e-Magazine dergisinde yayınlanan “Yeni Nesil Eğitim Tasarımcıları” isimli bir makale kaleme almış. Ülkemizde daha tam olarak ne işle iştigal ettikleri bilinmezken, bazı coğrafyalarda eski tipte eğitim tasarımından vazgeçilmesi gerektiğine dair bir makele görünce, derhal bu makaleyi okuyup paylaşmak kaçınılmaz oldu.
Tozman’ın makelesi aslında oldukça dağınık bir makale. Belki 2-3 makalede anlatılması gereken iddia ve/veya yorumları bir makeleye sığdırmaya çalışmasa daha derli toplu bir makele olur, iddia daha seçik olarak verilebilirdi. Buna rağmen, bizler için önemli olabilecek bir kaç nokta öne çıkıyor.

Makalede en dikkat çekici bölüm, bir iddia değil, daha ziyade bir kaygı içeriyor: eğitim tasarımcısının değerinin bilinemeyeceği kaygısı; hem diğer uzmanlar tarafından hem de bizzat tasatımcısının kendisi tarafından. Özellikle bizler için oldukça yerinde bir kaygı. Yazar, bu bağlamda eğitim tasarımcısının değerini gösterenmeye çalışmış, bununla da yetinmeyip bulunduğumuz dönemde değerini daha da artırmak için ne yapması gerektiğini irdelemiş. Gerçi, eğitim tasarımcısının ne olduğu, ne iş yaptığı, yetki ve sorumlulukları konularının zaten herkes tarafından net bir şekilde farkında olunduğunu varsaydığı için, iddiaları bizim için biraz zayıf kalmış. Buna rağmen ipuçlarını takip ederek konu hakkında hatırı sayılır bir izlenim edinmenin mümkün olduğu söylenebilir.

“Eğitim tasarımcının sahip olup da yazarlar, öğretmenler, programcılar, vb’nin sahip olmadığı yetenek, öğrenme içeriğini sistemli bir şekilde parçalara bölme becerisidir ki böylece öğrencilere ve onların öğrenme tarzlarına uygulanabilsin.” Bu yetenek, eğitim tasarımcısının gerçek değerini vurguluyor Tozman’a göre, yazma yeteneği, ergonomik tatbik becerisi, vs. değil. Bunları yapacak teknik elemanlar, grafik arayüz uzmanları, vs. zaten vardır..."

E-öğrenme ve yazılım geliştirme uzmanı Memduh Er'in yazısının devamı buradan okunabilir.

Görüşler

0
zodi
tabi siteye mahkeme kararıyla erişim engellenmemiş olsaydı ulaşırdık...
0
jfever
youtube'da olduğu gibi ip bazında engelleme yapılmışsa ne yapmalıyız?
0
FZ
wordpress.com hala DNS üzerinden engelleniyor bildiğim kadarı ile, dolayısı ile kolayca erişmek mümkün. En azından ben şu anda evden ADSL modem ile bağlanabiliyorum wordpress.com'a.
0
sefalet

Ağ üzerinde çalışan bir vekil kullanmak yeterli oluyor youtube için. Örnek


0
101
windos için operaTOR var.
0
sefalet
Eğitim anlayışına yönelik yaklaşımlar konusunda Sir Ken Robinson'ın sözlerine katılmamak elde değil. Eğitimin biçimsel yapılanması yanında, içerik olarak "düşünen", "kendi kendine öğrenen" bir birey örneğine ulaşmak; ana amaç olmalı diye düşünüyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

WhatsApp, Signal, BlackBerry Messenger ve Diğerleri: Hangisini Kullanmalı? Neden? #3

Zakkum

Bu yazıdaki değerlendirme ölçütlerinin en başında “güvenlik” geliyor, işlevsellik ve kalite ise daha sonra ama elbette önemliler. Kullanıcı bilgileri üzerinden para kazanma, gözetleme ve kötüye kullanma mekanizması olduğu sürece değerlendirme açısından güvenliği her zaman ilk sıraya koymak durumundayız. Güvenli derken neyi kastediyoruz, bunu açmamız şart.

Yalnızca anında mesajlaşma için değil...

Internet´in Gelişme Hızına Dair Rakamlar

FZ

Birleşmiş Milletler'in ülkeler arasındaki internet kullanım farkını ortaya koymak için yürüttüğü çalışmanın sonuçlarına göre internet hizmetlerini kullananların sayısı 655 milyonu geçmiş durumda. Gelişmekte olan ülkelerin toplamı bu rakamın üçte birini oluşturuyor. Geçtiğimiz senenin online nüfusunun 500 milyon olduğu hatırlandığında kullanım oranının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30 artış gösterdiği ortaya çıkıyor. Kullanım artışındaki dağılıma bakıldığında Asya yüzde 44'lük bir oranla lider durumda. Afrika yüzde 43, Latin Amerika yüzde 33, Avrupa yüzde 33'lük bir artış göstermiş. Araştırmanın en ilginç sonucu Kuzey Amerika'da internet kullanımının sadece yüzde 10 oranında arttığı. Buna karşılık e-ticaretin üçte biri ABD ve Kanada'da gerçekleşiyor.

Kaynak: Radikal Gazetesi, 2/12/2002

Açık Ağlar, Kapalı Rejimler

murat09

E - postanızı açtığınızda, haftanın her günü, size birşeyler satmaya çalışan onlarca mesaj buluyorsunuz. Genellikle bu bir ürün oluyor, fakat bazen internet üzerinde ürünler yerine fikirler de sahibini arıyor. Ekranınızda savaş karşıtı bir söylem, yeni hayat tarzı dersleri veren bir gurudan rahatlatıcı sözler, ya da açık açık siyasi propoganda görebiliyorsunuz.

AramaMA Motoru

parsifal

Fransa'da arama motorları paralı oluyormuş!!!

Merak ettiğim neye göre para alacaklar?
Aranan harf başına mı?
Bulunan sonuçlara göre mi?
Aylık abonelik mi?
Ya bunlar internetin yaygınlaşmasını istemiyorlar, ya da arama motorları kullanıcıları kek sanıyor...

GUIdebook: Kullanıcı Arayüzü Sergisi

Soulblighter

Genişlemekte olan içeriğiyle, bu site, bir çok işletim sisteminin, eski sürümleri dahil, ekran görüntülerinden tutun da, uygulamaların açılış ekranlarına ve görüntülerine kadar bir çok grafik arayüz resmini barındırıyor.