FM Linux - Bölüm 2

0
SHiBuMi
Geçen haftaki hararetli FM Linux tartışmasında ortaya saçılanları derleyip toparlamak ve bir düzene sokmak için aşağıdaki listeyi oluşturdum. Gelen yorumları derledim ve objektif kalmaya çalıştım. İşte son durum:
a)Çok amaçlı Linux dağıtımı (server, multimedia, development vb.)
  • Taban:
    • SuSE, Mandrake ya da Slackware tabanlı sistem
    • Kernel üzerine sıfırdan hazırlanmış sistem
  • %100 Türkçe görüntüleme ve yazdırma desteği
  • Bütün hizmetlerin ve ayarların web tabanlı sistem üzerinden yönetimi
  • FM ekibi tarafından yaratılmış uygulamalara sahip
  • Gelişmiş Samba desteği (örn: Muhasebe uygulamalarının Samba üzerinden çalıştırılması)
  • Wine desteği (?)

b) Sunucu amaçlı dağıtım
  • Kernelin üzerine sıfırdan kurulacak
  • Web tabanlı yönetim her türlü ayarı yapabilir olacak
  • Bütün sunucuları içerecek (Web, DNS, NNTP, IMAP vs.)
  • Güvenlik düzeyi standart bir sunucu için optimum düzeyde olacak


  • Son durum gösteriyor ki proje bu iki yoldan birinden gitmek durumunda. Benim şahsi görüşüm, ne yapılırsa yapılsın, ortaya çıkan değerin dünyanın herhangi yerindeki bir insan tarafından gönül rahatlığıyla alınıp kullanılabilir olması.

İlgili Yazılar

Fazlamesai.net Aktüel`de !!!

sundance

Eğer 'Fazlamesai' kimler tarafından nasıl hazırlanıyor diye merak ediyorsanız, bu hafta Aktüel'de bizlerle yapılan bir röportajı bulabilirsiniz.

Öyle ülkeyi kurtardığımız falan yok, kimselerin bilmediği ilişkileri açıklıyor felan de değiliz, sadece Internet, Türkiye, yeni bir sosyallik üzerine üç beş bir şeyler söyledik belki merak edersiniz :))
Bu arada resimleri görmek için Aktüel'i almanız gerekiyor ;)
Ekleme: Dergiyi taradık.Görmek isteyenler için 1.-2. sayfa (263Kb), 3.sayfa (92Kb)...

Açık Kodlu Özgür Yazılım: Minik Bir Vaka Analizi

FZ

Kısa bir süre önce FM kurucu editörlerinden sundance bana FeatherLinux (kuştüyü linux :-P ) isimli çok hafif ve bir mini CD´ ye sığabilen bir GNU/Linux dağıtımından bahsetti. Söz konusu dağıtım Debian GNU/Linux ve Knoppix dağıtımlarından yola çıkarak hazırlanmış epey pratik bir şeydi.

Dağıtımı olabildiğince küçültmek için dokümantasyon çıkarılmıştı, yani man sayfaları CD´de mevcut değildi. sundance ile bunu tartışırken aklıma şöyle bir şey geldi: Eğer bu CD ile boot ettiğim bilgisayarın Internet bağlantısı varsa neden komut satırından alışık olduğum şekilde man sayfalarına erişmeyeyim? ``Aaa iyi fikir yaa!´´ şeklinde karşılıklı mesajlaşmadan sonrası açık kodlu özgür yazılım dünyasında insanların pratik problemlere pratik çözümleri nasıl geliştirdiklerine dair güzel bir vaka analizi (mini case study) olarak okunabilir.

Hakia'dan Sonra Tanbul

anonim

Türk arama motorları zincirinin en son halkası, Tanbul. İlk defa yabancı bir sitede gördüğüm Tanbul'u bu sefer de eHub'da görünce Türkiye'de de duyurmak istedim. Ancak Tanbul Hakia gibi arkasında milyon dolarlar olan hırslı bir proje değil; daha çok Turkix'den tanıdığımız Emre Sokullu'nun hobi amaçlı, henüz konsept aşamasındaki bir araştırma projesi. Tanbul'un ABD'den patentli teknolojisinin -pek de ipucu vermeyen- bir özetini şu adresten bulmak mümkün.

Gelecek Linux; İnceledik Yorumladık

sundance

Yaklaşık üç-dört yıldır Linux'la ilgilenen, iki yıldır da bizzat kullanan birisi olarak denediğim Linux dağıtımlarının sayısını unuttum diyebilirim.
RedHat 7.2'i ve FreeBSD 4.3'ü beklediğimiz bu günlerde sessiz sedasız Gelecek Linux geçti elime, bakalım bir deneyelim dedim.
İyiki de demişim, bütün Gelecek tayfasının eline sağlık, çok güzel bir çalışma çıkartmışlar ortaya

Fazlamesai yurda döndü

butch

Cezayir depremi ve devamında gelişen olaylardan en çok FM etkilendi. Yavaşlık sizin de dikkatinizi çekmiştir sanırım. Fazlamesai bir süreliğine(belki de sürekli) ülkemiz sınırları içine taşındı. Artık hızlandık. Ancak fazlamesai.org domaini altında durduğu için cookieleriniz durumdan hoşlanmayacak. Haberiniz ola!!!