GPLv3 Duyuruldu

0
tongucyumruk
Ve sonunda beklenen gün geldi. 16 yıllık uzun hizmetinin ardından Özgür Yazılım Vakfı GPL'in (General Public License) ikinci sürümünü emekliye ayırması beklenen üçüncü sürümünü duyurdu
Özgür yazılım dünyasının en popüler lisansı olan GPLv2'nin bir güncellemesi olan GPLv3 GPLv2'nin yetersiz kaldığı birçok konu ile ilgili yenilikler içeriyor. Yeni GPL'in getirdiği bazı güncellemeler şöyle:
  • GPL ile lisanslanan yazılımların farklı lisanslara sahip uygulamalar ile birlikte çalışabilmesine yönelik düzenlemeler
  • Tivolaştırma ve "Güvenilir Bilişim" gibi kullanıcı özgürlüklerini donanım seviyesinde engellemeye yönelik politikalara karşı önlemler.
  • MS - Novell anlaşması gibi özgür yazılım dünyasında kamplaşmalara yola açabilecek anlaşmalara karşı çeşitli önlemler.
GPL'in yeni sürümünün getirdiği yeniliklerin tam listesine ve yeni lisans metnine GPLv3'ün ana sayfasından ulaşabilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
Tarık
özgür yazılım dünyasına hayırlı olur inşallah... Allah yeni sürümler nasip etsin, Allah...
0
osteosit
GPLv3'ün Türkiye'de hukuksal geçerliliğe sahip olacağı günleri görmek dileği ile. Hayırlı olsun.
0
simor
GPLv3 ten önce Türkiye'de yaklaşık zibilyon,25 adet hukuksal geçerliliğe sahip olan ve uygulanmayan kanunun uygulanmasını istiyorum :(
0
tongucyumruk
GPLv3 tasarlanırken en çok dikkat edilen konulardan biri de bu oldu. Çeviri zorlukları ve Amerikan hukuk sistemini merkez alan yapısı nedeniyle GPLv2'nin hukuki geçerliliği olan bir çevirisinin yapılması mümkün değildi. Bundan kaynaklanan sorunlar nedeniyle GPLv3 baştan itibaren çeşitli hukuk sistemleri ile uyumlu olabilecek şekilde tasarlandı.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fransa'da Liselilere Özgür Yazılımlı USB Bellek

Tristan

news.yahoo.com adresinde yer alan habere göre Fransa'da lise öğrencilerine içinde Açık Kaynak Kodlu yazılımların bulunduğu USB bellek dağıtılacak

Belleklerde, Firefox, Thunderbir, Openoffice gibi Açık Kaynak dünyasının gözde yazılımları bulunacak

SCO saçmalıkları bölüm 713 (Nerdeyse bitti :)

sundance

Newsforge'da yeralan habere göre IBM, SCO'ya ait olan kodu GPL altında dağıtmakla suçlandığı 5 milyar dolarlık davada SCO'yu kendi silahıyla vurdu !

IBM'in mahkemeye sunduğu 100 sayfalık iddianamede yasadışı olarak dağıtmakla suçlandığı kodu [Linux 2.4 kernel kodu]SCO'nun 4 Ağustos 2004 itibariyle halen kendisinin de yayınladığını belirtiyor
Günün lafı: Filler tepinirken çimenler ezilir

MySQL, SAP DB ile gücüne güç katacak

acemi_

MySQL AB, SAP DB veritabanını geliştirme ve pazarlama haklarına sahip oldu. SAP DB, SAP AG tarafından geliştirilen, stored procedure, transaction, view v.b. gelişmiş özelliklere sahip açık kaynak kodlu bir veritabanı sunucusu... Yeni bir marka ile kullanıma sunulacak olan ürün, hem MySQL AB hem de SAP AG tarafından desteklenecek. Bu birlikteliğin, MySQL'in pazardaki konumunu çok daha kuvvetlendirmesi bekleniyor.

AB´deki Sistem Yöneticileri İçin Açık Kaynağa Geçiş Rehberi

FZ

Konu ile ilgili uzmanlardan oluşan bir AB komisyonu, birlik çapında açık kaynağa geçilmesi için sistem yöneticilerine yol gösterecek teknik bir belge yayınladı.

Belgenin orjinaline bu adresten erişebilirsiniz.

Gerçek Dünya`dan Nağmeler ;=)

SHiBuMi

Bu Microsoft & Linux konusunda yakın zamanda başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum , birebir yaşanan bir olay :)
Halka açık şirketlerimizin birinden , gayet şık takim elbiseli iki kişi, calıştığım şirkete yeni web tabanlı ürünlerini tanıtmak üzere geldiler.