GPU: Küresel İşleme Birimi

0
Tarık
GPU ingilizce adıyla Global Processing Unit, geniş konu yelpazesindeki bilgisayar uygulamaları ve araştırma çalışmalarını desteklemek amacıyla geliştirilen işlemci gücü paylaştırma çatısıdır.
Gnutella P2P ağı ile tüm dünya genelinde GPU istemcisi ile birbirine bağlantı halindeki kullanıcılar arasında işlemci gücü paylaştırmayı amaçlamaktadır. Yüksek işlemci gücü gerektiren, örneğin herhangi bir 3D gerçekleme projesinin sonuçlarının elde edimesinde ya da teoride "evrenin varoluşuna ilişkin bir benzetimin oluşturulmasında" kullanılabilmektedir.

Yüksek ölçekli uygulamalar ve tasarıların dışında da herhangi bir iş için ihtiyaç duyulduğunda proje ağa tanıtılarak işlemci gücü tahsis edilebilmektedir. Bir tasarıyı ağa tanıtabilmek için tasarının çalışıldığı yazılım için daha önceden GPU' da mevcutsa eklenti ya da arayüz kullanılmaktadır.

Örneğin, Terragen üç boyutlu manzara oluşturma yazılımı ile oluşturulacak herhangi bir "canlandırma" renderi için GPU kullanmak isterseniz terragen ile ilgili GPU eklentisini edinmeniz ve projenizi ağda tanımlamanız yeterlidir. Bu sayede animasyonunuzun farklı kareleri ağdaki diğer kullanıcılar tarafından render edilecek ve işlem bittiğinde size geri dönecektir.

Kısaca GPU, TGnutella Delphi bileşeni üzerine inşa edilmiş, *kısmen açık kaynak kodlu GPL ile dağıtılan bir gnutella istemcisi projesidir.

*TGnutella açık kaynak kodlu değildir.

İlgili Yazılar

Augmented Reality: Gerçeklik Anlayışımızda Yeni Bir Boyut

FZ

Önce VR vardı yani Virtual Reality, yani Sanal Gerçeklik, kafaya geçirdiğiniz kask ile tamamen bilgisayar tarafından oluşturulmuş dünya gözlerinizin önüne geliyordu. Şimdi ise yeni bir kavramla yüz yüzeyiz, Augmented Reality. Nasıl tercüme edilir doğru düzgün bilmiyorum ama bu kavramla anlatılmak istenen gerçek dünya görüntüleri üzerine bilgisayar grafiklerini bindirmek ve böylece mevcut algılayışınızı çok öteye götürmek.

Tyler Mitchell´in blogunda anlatılanlara bakılacak olursa Avustralyalı araştırmacılar bir hayli aşama kaydetmiş durumdalar. Fiziksel ortamınızda 3B modelleri nasıl yaratıp onlarla oynayabileceğinizi videolarla gösteren Tinmith Technologies sitesine ve benzer bir teknolojinin kullanıldığı Augmented Reality Quake sitesine göz atmakta fayda var.

Düşünsenize bu Avustralyalı amcaların hazırladığı sırt çantasını ve kaskı giyiyorsunuz, sonra terk edilmiş ve tekinsiz bir binada ilerlemeye başlıyorsunuz, her an koridorun köşesinden korkunç bir canavar çıkabilir ya da belki arkadaşınız sizi vurmaya çalışıyor olabilir. Hangisi gerçek, hangisi hayal? Tabii insanlar bunu coğrafi bilgi sistemleri gibi daha faydalı işler için de kullanmayı düşünüyorlar ;-)

Autodesk, Alias 'ı Satın Aldı

simor

Buraya gönderdiğim bu ilk haberin, benim için çok üzücü bir haber olduğunu belirtmeliyim. Senelerdir şahsen işimin olmadığı, yazılımlarından fellik fellik kaçtığım Autodesk, Aliassatın aldı.

BEA da Eclipse'e destek veriyor.

vst

Eclipse Projesi, büyük firmalardan destek toplamaya devam ediyor.

IBM, Intel, HP gibi büyük firmaların ardından, BEA da 1.5 milyon dolar, kod ve personel ile birlikte projeye her sene destek vereceğini söylüyor.

Google Code Jam 2004

mentat

Google Code Jam 2004 için kayıtlar açıldı. 15 Eylül'e kadar kayıtlar sürecek. Yarışma ve ödüller (hemen hemen) herkese açık, Java, C++, C# veya VB.NET kullanılabilen diller, keyifli bir deneyim olabilir gibi. Eleman bulmak için gayet akıllıca bir fikir.

EnderUNIX'in Yeni Projesi: Scanhill MSN Dinleyici

anonim

EnderUNIX'in 16. projesi olan Scanhill yayımlandı. Scanhill yazılımı, şimdilik MSN Messenger protokolunu dinleyip mesajları yakalayıp istenildiğinde standart çıktıya yani ekrana ya da MySQL veritabanına aktarılabilmektedir.

Detaylı bilgi için: http://www.enderunix.org/scanhill