Microsoft, Python geliştiriyor

0
Soulblighter
Microsoft, .net framework üzerinde çalışacak, kendine ait bir Python sürümü geliştiriyor.

IronPython isimli bu yeni dille Microsoft, .Net framework üzerinde betik programlamayı kolay hale getirmeyi amaçlıyor. Microsoft, .net üzerinde çalıştığında IronPython'un, normal Python'dan 1.8 kez daha hızlı olduğunu da söyledi.

Şu an 0.7 sürümü bulunan IronPython, Microsoft'un gotdotnet.com geliştirme sitesinden indirilebilir.

Kaynak: ComputerWeekly

Görüşler

0
tongucyumruk
IronPython bir Microsoft icadı değil. Bir yıldan uzun bir süredir bağımsız bir yazılımcı tarafından geliştiriliyordu. Son dönemde bu arkadaş Microsoft'ta işe girdi. Girdiğinden beri de bildiğim kadarıyla özgür yazılım dünyasıyla bazı sürtüşmeler yaşadı. Özellikle IronPython'un son sürümlerinde Mono ile iyi geçinememesinin bunda büyük bir payı olduğunu tahmin ediyorum. Özellikle Edd Dumbill'in blog'unda yazdıkları [usefulinc.com] durumu oldukça iyi ortaya koyuyor gibi. Fakat IronPython yinede hala Microsoft'a ait bir ürün değil, Common Public License altında dağıtılan özgür bir yazılım.

IronPython hakkında daha detaylı bilgi için: http://www.ironpython.com

Soru: Başarılı, gelecek vaad eden bir özgür yazılım projesi nasıl baltalanır
Cevap: Geliştiricisini kendi tarafınıza çekip Özgür Yazılım topluluğu ile iletişimini keserek.
0
bahadirkandemir
LAPIS [www.linux-sevenler.org], 1 Nisan günü ana sayfasına "Ve Olan Oldu, Google Mozilla'yı Satın Aldı" başlıklı bir haber yayınlamıştı. Haberin 1 Nisan şakası olduğunu anlamayan birkaç kişiden biriydim. Habere ilk tepkim, Mozilla lisansının çatallanmaya olanak tanıyıp tanımadığını sormak oldu.

GPL çatallanmaya izin veriyordu. Misal, bir şirket GPL lisansıyla dağıtılan bir ürünün üreticisini işe alıp projeyi sahiplendiğinde, birileri o ana kadar yayınlanmış kodları alarak yeni bir proje başlatabilirdi.

Çatallanmayı engelleyen, ya da sınırlama getiren her lisansa karşıyım. Doğrusunu söylemek gerekirse GPL harici her lisansa karşıyım.
0
loker
Mozilla'da çatallanmaya izin veriyor diye kabaca bir yorum yapılabilir, aklıma Gnome tayfasının mozilla tabanlı 'kendi' tarayıcılarını yapma saplantısından geldi. Galeon vardı sonra Epiphany mi ne oldu ya... O proje, mozilla kodlarında özelleştirmeler yapılarak oluşturuluyordu bildiğim kadarıyla... Hani lafı açılmışken...
0
tongucyumruk
Tabiiki özgür yazılım'ın en büyük nimetlerinden biri bu şekilde şirketler tarafından satın alınamaz olmasıdır. Fakat geiliştiricisi Microsoft'ta işe girdiği sırada IronPython henüz kodlarını alıp özgür bir şekilde devam ettirebilecek bir geliştirici grubunu çevresinde toplamış değildi. Hala da değil, ve gittiği yol da her geçen gün özgür yazılım topluluğu ile bağının zayıfladığını gösteriyor. Bu nedenle henüz topluluğa mal olup bir şekilde geliştirilmesinin sürdürülmesini sağlayacak kritik kütleye erişmiş değil, ve böyle giderse erişecek gibi de görünmüyor. Haliyle açıkçası şimdiden IronPython'a biraz ölü proje gözüyle bakmaya başladım.
0
lifesdkver0_1
Derdini şurada anlatmış arkadaş:
http://listserver.dreamhost.com/pipermail/users-ironpython.com/2005-March/000326.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

M$ Ve Oyunları

anonim

Aşağıdaki yazı bir üniversite öğrencisi tarafından yazılmış, serbest yazılımın yaygınlaşmamasının uzun vadedeki etkilerinden birini gösteren bir yazıdır.

-bana dokunmayan yılan bin yaşasın ve bu dünya kimseye kalmaz dert etmeyin takılın diyenlere adanmıştır-

Microsoft'tan Vista İçin Korsan Önlemleri

Guardian

Rss ile ulaştığım Slashdot.org'daki kısa haber içeriği sayesinde bulduğum washingtonpost.com'daki habere göre, Microsoft'un yeni nesil işletim sistemi olarak adlandırdığı Vista işletim sistemi korsan kullanımlara karşı çeşitli önlemler içeriyormuş.

Belirtilen açıklamaya göre, işletim sistemi kurulduktan sonra ilk başta Vista'dan beklenen bazı özelliklere izin verilmeyecekmiş, dolayısıyla ilk kurulumda Vista'nın gelişen grafik ve diğer bazı özelliklerinden kullanıcı yararlanamayacakmış.

Microsoft Antivirüs İşine Giriyor

crematorium

Microsoft'un antivirüs işine gireceği ve bu amaçla bir Romen firmasından antivirüs teknolojisi satın alacağı bildirildi. Microsoft'un anlaştığı firmanın, merkezi Bükreş'te bulunan "GeCADSoftware Srl" olduğu ifade edildi. Microsoft'un firmaya kaç para ödediği ise gizli tutuluyor.

Microsoft'un üreteceği antivirüs yazılımlarıyla kullanıcılarını virüslü programlardan koruyacağı belirtiliyor. Microsoft'un ana ürünü olan MS Windows işletim sistemi, bilgisayar virüslerinin başlıca hedefleri arasında. Microsoft, yazılımlarının güvenilirliğini korumak için, 2002 yılı başında "trustworthy computing" adını verdiği bir girişim başlatmıştı.

Opera 5 - Tarayıcı meselesi tamam, sıradaki!

butch

Uzunca bir süreden beri beklediğimiz Opera'nın yeni sürümünü indirdik - ki uzun sürmedi, çünkü sadece 2Mb - kurduk ve gördük ki artık "Şöyle adam gibi tarayıcımız olamadı bir türlü" diye dert yanmak için bir bahanemiz kalmadı.

Microsoft Anti-Virus!

Challenger

NTVMSNBC' de yer alan bu habere göre Microsoft, anti-virüs yazılımı geliştiriyor
Daha önce anti-virüs sektörüne gireceğini açıklayan Microsoft, bilgisayarları virüs saldırılarına karşı koruyacak bir program için çalışmaların devam ettiğini teyit etti. Microsoft güvenlik bölümü başkanı Mike Nash, kurumun anti-virüs programı üretme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Nash, piyasaya sürüldüğünde, anti-virüs programının Windows’tan ayrı bir ürün olarak satılacağını belirtti.
Not: Komplo teorileri beynimi sarmış durumda. Virüslere karşı o kadar zayıflığı olan yazılımları üreten bu kadar büyük bir şirketin, o zayıflıkları kasten yapıp yapmadığını düşünüyorum.