Microsoft usülü Intellectual Property

0
Soulblighter
İki logo arasındaki 10 farkı bulun :)

Logo 1: http://www.imagine-msn.com/Spaces
Logo 2: http://www.ubuntulinux.org

Lindows'a ve daha nicelerine ismimi çağrıştırıyor diye davalar açan, ama aslında yaptığı bir çok şeyi aslında yapmayıp başkalarından araklayan Microsoft'un son hırsızlığı...

Buyrun buradan yakın!

Görüşler

0
pismikrop
aaa, öyle deme renkleri farklı :)
0
cayfer
Siz kötüsünüz! Ön yargılısınız. Bir kere pismikrop'un dediği gibi renkleri farklı. Ayrıca Micros~1'un logosunda iki erkek bir kadın var. Oysa Ubuntu'da tam tersi. Demek ki Ubuntu logoyu araklarken cinsiyetleri ve renkleri değiştirmiş. Zaten "Ubuntu" sözcüğü de eski bir Afrika dilinde "insanlık başkalarına" demekmiş. Görüldüğü gibi logo, insanlıkla ilgisi olmayan Ubuntu'nun tekelinden kurtarılmış durumda...
0
jai
Abartmışsın.
"Hırsızlık" kelimesini kullanmak bu kadar kolay olmamalı. Mic'in diğer olaylarını bir tarafa bırakalım ve sadece şu logo mevzusuna bakalım. Bu logo benzerliği için kullanmışsın o tabiri...

Ubuntu'Nun logosunda bulunan 3 kişinin verdiği poz "çok klasik, çok sık rastlanır" bir poz. Fevkalade genel bir duruş. Daha orjinal bir pozisyonda 3 kişi resmedilseydi belki biraz olsun katılabilirdim söylediğine... Ama ne yazık ki katılamıyorum, hatta bu sonuca nasıl vardığını anlayamıyorum. O zaman bu iki logo da aslında bizim küçükken oynadığımız çocuk oyunlarındaki motiflere bakıp oradan çalmışlar...

Vay hırsızlar...
0
Soulblighter
Peki Microsoft'un Windows'u çağrıştırıyor diye Lindows'u mahkemeye vermesine ne diyorsun? Peki ya mahkemeyi kazanmasına?

Ayrıca verdiğin çocuk oyunu motifi örneğine katılmıyorum. Burada ticari bir markadan bahsediyoruz. Ubuntu, Canonical Ltd. firmasının ticari markasıdır ve bu markanın ticari bir logosu vardır. Firmaların logolarında ticari olmayan nesneleri veya motifleri kullanmaları doğaldır. Fakat bu nesneleri veye motifleri başka firma sizden önce kullandıysa, o zaman başka bir nesne veya o nesnenin başka bir formu veya başka bir motif kullanmanız gerekir.

Bırakın Microsoft'un Ubuntu'nun logosunun benzerini kullanmayı, ileride Microsoft logomuzu çalmışlar diye Ubuntu'yu mahkemeye verirse hiç şaşırmayın... Bir de mahkemeyi kazanırsa hiç ama hiç şaşırmayın :)
0
jai
Lindows'un mahkemeye verilmesi logodan farkli. Ve ayrica fazla tarafli bakmamak, ticari meselelere ticaretin gerekliliklerini dusunerek bakmak gerekir. Mic yarin oburgun Minux ya da Winux isminde bir OS cikarsa kopurmez misin? Neden? "Ismini benzeterek oltaya daha cok balik gelsin istiyor" dersin. Lindows da aynisini yapmaya calismadi mi? Calisti... Ticaretin gerekliliklerine fevkalade uygun bir karardi derim. Ben olsam ben de dava acardim, kazanmak da en dogal hakkim olurdu.

Logo mevzusunda ayni seyi dusunuyorum halen. De ki senin bir firman var ve logosunda cinar agaci kullaniyorsun. Ben kendi firmamin logosunda cinar agaci kullansam bana "hirsiz" demen dogru olur mu? Olmaz. Ama eger sen cinar agaci kullanmasaydin da, gercekten kendi urunun olan cizgilerle benzersiz ve bir baskasinin dusunme olasiligi 0 denecek kadar az olan bir logo yapsaydin, ve ben senin motiflerini fazlaca kullansaydim, iste o zaman belki hak verebilirdim - ki mahkemeler bu "acik secik benzerliklerin" cogunda yine de "ikisi de orjinaldir" karari veriyor.

Ubuntu ve Mic'in logolari ayni degil, hatta kesinlikle bambaska. Telif-kopyalama konusunda verilen mahkeme kararlarinin bir kismini okumus biri olarak sunu soyleyebilirim, buna kopyalama denmez. Calmak da denmez. Sen hic "bariz" sekilde kopyalanan ve ustune kopyaci ressamina odul kazandiran yagliboya resim duydun mu? Bu konuda hepimizin agzini acik birakacak ornekler var. Su iki logo mahkemeye girse (ister ubuntu acsin davayi, ister Mic) mahkeme "kopyalama yoktur" disinda bir karar vermez.

Saygilar,
0
sleytr
Olası bir mahkeme ne der bilemem ama ilk bakışta birinin diğerinden biraz fazlaca esinlendiğini rahatça söyleyebilirim. Üstelik MS'in başka alternatifi yokmuydu da bu logonun bir yazılım firması tarafından kullanıldığını bildiği halde gene de bunu seçti? Ki bence bu logonun weblog olayını hemencecik çağrıştırdığı, verilen hizmete "cuk oturduğu" bile söylenemez... "Hayat Ağacı" benzetmeside bu duruma pek uymuyor. yani insanlar tarafından ilk kullanımı yüzyıllar hatta belki binyıllar öncesine giden bir imgeyle bu durumu örneklendirmek çok yanıltıcı. Ve evet taraflıyım tabiki. Yargıç olmadığıma görede taraflı olmak en doğal hakkım! "humanity to others"
0
jai
Kanımca Mic ürünlerine ilişkin logoları BG tasarlamıyordur. Bu iş reklamcılar, tanıtımcılar tarafından yürütülüyordur. Ve Mic'in bu işi yaptıracağını zannettiğim tanıtımcılar Wall Street'in müdavimlerindendir. Zannetmem ki o dolar zengini tanıtımcılar "alt tarafı bir logo için aman tanrım, ne yapacağız, aklımıza birşey gelmiyor, bir yerlerden mi çalsak, desinler (sanırım)...

Gerçi bence 2 logo da kötü. "Madem bu kadar okkalı tanıtımcı bu işi yapanlar, neden dandik logo yapıyorlar?" gibi bir soruya da verecek cevap bulamam. Belki Mic ısrarcı olmuştur o "insana benzer şeklin" kullanılmasında. Reklamcı da ne yapsın, onları bir hizaya sokup Mic'e beğendirmeye çalışmıştır. Yani reklamcı yine de iyidir de, Mic saçmalamıştır...

Ben kendi kendime "bu logo 23 Nisan şenliklerinden çalınmadır, bakanlıklarımız dava açsın hem Mic'e, hem Ubuntu'ya," diyorum.

Aslında Ubuntu'nun logosu (Mic'inki değil) çevik karadeniz delikanlılarının oynadığı halk oyunlarına da benziyor...

Taraflı olmak güzel tabii, doğru tarafı tuttukça... Doğru taraf kimbilir ne, aslında sırf bu nedenle de tarafsız olmak fevkalade doğru. Tarafsız olmaya çalışayım ki, kendi yanlışımı -tuttuğum kişinin yanlışını- görmeyi ümit edebileyim.
0
zentoo
Sahis yada bir kurumun halka acik bir yayinla hirsizlikla itham edilmesi hukuki bir durum olusturabilir. Haberin icerigi ile alakasi olmayan bu yorumumu lutfen mazur gorun.
0
Soulblighter
Ben bir bilgisayar kullanıcısıyım. Bir bireyim. Benim ticari hiç bir bağlantım da yok. Bu işten menfaatim de...

Eğer bir kurum, başka bir kurumun logosunu (veya onu esinlendiren formunu) kendi logosu olarak lanse ediyorsa, ben o kurumu hırsız olarak değerlendiririm.

Hele hele bunu yapan Microsoft ise... Çünkü onlar benzer durumlarda karşı tarafı hırsız olarak ifade etmekten çekinmiyorlar. Ayrıca araklama ve arakladığı şeyi sahiplenme konusunda Microsoft'un eline kimse su dökemez... :)

Microsoft çok iyi bir pazarlama firması ve pazarlama firmalarından her zaman korkmak gerekir :)

Özellikle logo gibi kurum kimliğini ifade eden şeylerde bence taviz verilmemeli...
0
zentoo
Haberin icerigi ile alakali olmayan yorumum diye belirtirken aslinda size katildigimi soylemek istemistim. Ama becerememisim. Haber yapilmasi ve yorumlanmasi hatta bir yuruyus bile duzenlenmesi gereken bir konu. Ancak diyelim ki birisi bana internetten hirsiz dese direk mahkemeye veririm. Niyetim sadece arkadasca bir hatirlatmaydi her ne kadar ustume vazife olmasada. :-]


Taviz verilmemeli, korkmamali kesinlikle yinede, dikkatli olunmali diye dusunmekteyim. ;-)
0
Soulblighter
Sakın yanlış anlama! Benim yorumumda sana karşı bir tutum filan yok. Sen çok doğru bir şey söyledin ve söylediğin şey de haberin içeriğiyle alakalıydı.

Ben de savunmamı yaptım :) Hatırlatman beni düşündüğünü gösterir ki bu güzel birşey. Bu yüzden teşekkür ederim.
0
simor
http://www.ubuntulinux.org/

Bu tartışmanın üzerine çok güldüm :)
0
Soulblighter
Bunların sayıları artmış yahu :) Buyur buradan yak!
0
jai
Tartışmanın bittiği nokta!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

En sinsi bilgisayar solucanı

pulsar

Bilgisayar virüsleri insanların kendilerini aktif hale getirmesi için bin bir türlü numaraya başvurdu, ancak son olarak yayılan bir virüs sinsilik konusunda öncekilere göre daha iddialı gözüküyor. Hard ya da Symantec virüsü olarak bilinen yeni solucan, kendisini bir anti-virüs uyarısı olarak ‘gizliyor’.

Microsoft kendi söküğünü dikemezmiş!

larweda

Yazılım devi Microsoft, geçtiğimiz hafta kendi destek internet sitesi ve destek sitelerinde müşterilerinin erişimine sunduğu güvenlik düzeltme yaması dosyalarında `FunLove` virüsünün bulunduğunun farkedilmesi üzerine kısa bir süre için internet sitelerinde bir kısım dosyaların erişimini durdurdu. Microsoft`a göre virüslü dosyalar 6 Mart 2001`den 20 Nisan 2001`e kadar yaklaşık 6 haftalık süre boyunca insanların erişimine açık olarak kalmış.

MSN Messanger`da önemli Problemler.

elrond

Son günlerde MSN Messanger servisinde yoğun login problemleri yaşanmakta. Bunun yanında kullanıcıların Buddy List`lerini kaybettiği durumlar da yoğunlaşmış. Amerika, Kore, Singapur ve Şili de probleme rastlanmış durumda ve problemin hızla yayılıyor.

Microsoft problemin farkında olduğunu ve henüz bir sebep bulamadıklarını açıklamış durumda. Yoğun olarak çalışıyorlarmış. Bazı uzman kaynaklar MS`in "Passport login" sisteminden kaynaklanan bir problem olabileceğini öne sürüyor ancak ellerinde delil yok.

M$ ve Shared Source

anonim

Microsoft, "open-source" a karşı çıkarttığı "shared source" silahına, "kilit kodları"nı açmak suretiyle WinCe 3.0 sürümünü dahil etti. Bu "shared source" modeli bana -Korkunun ecele faydasi yok - lafını hatırlatıyor nedense... Microsoft'un konu ile ilgili sayfasına tıklayıp ulaşabilirsiniz.

Microsoft, Windows Kaynak Kodunu Türk Silahlı Kuvvetleri´ne Açtı

anonim

Kısa bir süre önce Microsoft'un Windows kaynak kodunu bazı devletlere açacağını belirtmesinin ardından 15'i NATO üyesi olmak üzere 23 devlete kaynak kodu açıldı. Microsoft, her ülkede seçtiği bir devlet kurumu ile çalışmalarını yürütüyor. Türkiye'de bu işbirliği için Türk Silahlı Kuvvetleri seçildi.

Windows kaynak kodunun yanı sıra Amerikan Hükümeti'nin mülkü sayılan şifreleme algoritmaları da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne açıldı. Bulunduğumuz bölgede bu ayrıcalık sadece Türkiye ve İsrail'e verildi.

Kaynak: BTNet Aslı Evren