Mozilla 1.0 Release Candidate 1

0
m1a2
Geldi geliyor derken Mozilla 1.0 RC1 18 Nisan`da sessiz sedasız çıktı. Fazlamesai`de yeni Mozilla sürümleri ile ilgili haberler yayımlanmıştı daha önceleri. Mozilla` nın şu son ulaştığı nokta itibariyle ne kadar olgunlaştığına ve mutlaka denenmesi gerektiğine vurgu yapmak amacıyla esasında rel. 0.99`a göre cok büyük değişiklikler taşımamakla beraber Mozilla 1.0 Release Candidate 1`i de haber yapmayı uygun görmekteyim ;) Denemeyenler için hatırlatalım. Son serilerde Mozilla`ya bir `tabbed browsing` özelliği eklenmişti. `Tabbed browsing` -Opera`da olduğu şekilde- yeni sayfaların aynı browser penceresinde (tab) gösterilmesi özelliği oluyor ve bence tam bir `killer feature` (özellikle 3 tuşlu veya bir wheel mouse`unuz varsa gerçekten keyifli oluyor :) Opera`daki mouse gestures özelliği de ayrıca bir Mozilla installer paketiyle -XPI- eklenebiliyor, bu konu için bkz.
Release Candidate 1`de yeni ne var diye bir bakındığımda şu özellikler gözüme çarptı:
  • Menu bar ve kontekst menüleri tekrar düzenlenmiş.
  • Tool menüsü altında yeni bir Download Manager bulunmakta.
  • Belirli bir grup içinde toplanan bütün bookmark`ları aynı anda tek bir pencerede tab`lar halinde açmak mümkün (hımm.. bu guzel).
  • Linux scaled bitmap font support.
  • Mozilla Composer ile hazırlanan bir sayfanın mevcut bir hesapta kolayca publish edilebilmesi.
    Son olarak final 1.0`in Mozilla roadmap`te gözüktüğü şekliyle Mayıs ayı başlarında çıkacağını da belirtelim.
  • Görüşler

    0
    sleytr
    uzun zamandır burada okudukça yada bazen aklıma estikçe indirip indirip deniyorum mozillayı. ama benim emektar p233+128ramli makinama hep ağır geldi mozilla. heleki opera'ya alıştıktan sonra.(3yıl!) sonunda yarın 1ghz duron işlemcime ve ddr ramli anakartıma kavuşacağım ve mozillayı bir kez daha indireceğim...

    ama keşke opera gibi hafif bir browser çıksaydı ortaya diyede iç çekmiyor değilim...
    0
    m1a2
    Eski makinalar için haklısın. İşyerimde p166+32ram`li bir makina var (hostname`ini `taka` olarak değiştirmeyi düşünüyorum :) O makinada vectorlinux ve dolayısıyla Opera yüklü. Mozilla`yı kurmaya teşebbüs bile etmedim (Galeon düşündüm bir iki sefer, ama üşendim. Eski makinalarda Galeon deneyen varsa ve durumu raporlarsa sevinirim). Fakat evde 1GHz Athlon+256ram var ve böyle bir godzilla`ya mozilla yakışıyor tabii. Yeni bilgisayarını güle güle kullan, ben AMD`den cok memnunum, en ufak bir sorunla da karşılaşmadım, mozilla`nın ağzına lâyık bir bilgisayar olacağına emin olabilirsin.
    0
    anonim
    Opera adam gibi bir browser ile hafifligi birlestirebilirken neden Netscape(Mozilla) bunu beceremiyor??
    Icinde cok fazla ozellik olmasi oldugunu sanmiyorum... Operaninda bir ton ozelligi var..
    Mozilla bunu beceremedigi surece pazarda tutunma sansi yok..
    0
    anonim
    burada biraz yanlissin bence, zira Mozilla'nin icinde e-mail clientindan, irc clientina ordan da Web editorune kadar bin tane sey var.
    (Linux icin konusuyorum) Opera bunlara sahip degil. Ote yandan Opera sayfalari Mozilla kadar iyi de render edemiyor.
    Yaklasik bir yildir filan Opera kullaniyorum, arada Opera'nin gosteremedigi sayfalar icin Mozilla'ya geciyorum, html okumak icinse Dillo kullaniyorum. O yuzden bende bir numara Opera, iki Mozilla ama ikisi de Explorer'in fersah fersah onundeler. Bana sorarsaniz Explorer'in yerine ne gecsin diye bu sefer de Mozilla derim cunku cok daha oturakli. Dahasi benim okudugum sayfalarin %90'i icin (frame yok/flesh :) yok) Dillo ise yariyor. O da 100K'lik bir program canavar gibi.
    0
    anonim
    Evet ben de ayni sekilde kullaniyorum opera-mozilla'yi browser olarak. Bunun disinda e-mail, news reader olarak da mozillayi kullaniyorum. Opera guzel bir alet. Kullanmayi sevdigim bir alet. Ama bana opera mi mozilla mi deseler kesinlikle mozillayi secerim.
    Mozillanin yavasliginin onemli olcude platform bagimsizligindan kaynaklaniyor. Bu da degistiremeyecegimiz bir ozelligi. Bence bu haliyle gayet iyi mozilla. Ayrica open source olmasi zaten basli basina bir ozellik. Eger biraz ilgiliyseniz konuyla, Konqueror - Mozilla - Galeon en iyi 3 open source browser konumundalar. Bunlarin arasinda sadece Mozilla hem Linux'ta hem de windows'da calisiyor. Ayrica standartlarla en uyumlu ve en cok ozelligi iceren de yine Mozilla. Ayrica rc1 ile pek cok (1500) hata duzeltilmis bunlarin onemli bir bolumu de crash bug lariymis. Su anda sessiz sakin durdugumuza bakmayin versiyon 1'in cikmasini bekliyoruz. ;-)
    0
    SHiBuMi
    Mozilla'yı asıl hantallaştıran arayüzü oluşturan XUL'dur, Mozilla üzerine Galeon kurmak hafif browser arayanlar için Linux altında güzel bir çözüm. Windows altında zaten IE var, başkasına gerek yok.
    0
    anonim
    İşte Türkiye'ye ne oluyorsa bundan oluyor, Windows altında IE var başkasına gerek yok. İşte bitti mesele. i386 altında da platform olarak Windows var başkasına gerek yok. Türkiye'de GSM şebekesi olarak Turkcell var başkasına gerek yok, ISP olarak SuperOnline var başkasına gerek yok vs. vs.

    Lutfen gecin bu kadar basit düsünmeyi... Bu bir yana, Mozilla ile karşılaştırılamayacak kadar hantal (gerek DNS lookuplara bakın, gerek sayfaların render edilmesine ve doğruluğuna) olan IE'yi nasıl olup da bu kadar savunabiliyorsunuz aklım almıyor.

    Şu anda dünyanın en hantal, en yavaş browserı, gittikçe daha da şişiyor, her yeni versionunda Windows kullanılan makinalar yepyeni exploitlerle karşılaşıyorlar, son worm saldırıları sayesinde dünya üstünde virüslerin ya da kötü niyetli scriptlerin en uygun yayılabildiği ortam vs. vs. vs.

    Daha neyini savunuyorsunuz... Simdi diyeceksin ki dunyanin %95'i onu kullanıyor.

    Then we should have eaten shit, because thousands of billions of flies can not possibly be wrong diye de bir İngiliz atasözü var.

    Bunu da geçince tahminen gerçekçi olalımi insanlara yeni browser kullanmayı mı öğreteceksin bu saatten sonra. İşte bu zihniyet yüzünden bizim memlekette suyun başını tutanlar ölmeden yerine yenisi gelmiyor, o yüzden de gün yüzü göremiyoruz.

    Kisisel hicbir sey kastedilmemistir, ama aynı fanatikligi bin defa duymaktan dolayi sıkılmış durumdayım o yuzden sürç-i lisan eylediysem, bir şekilde rahatsız edici ifade kullandıysam özür dilerim.

    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    Android için Firefox Focus!

    tongucyumruk

    Siz de benim gibi Android cihazınızda Firefox kullanıp da "keşke biraz daha hafif, biraz daha göze hitap eden bir tarayıcı olsa" diyenlerden misiniz? O zaman tam yerine geldiniz. Mozilla'nın geçtiğimiz yıl iOS cihazlar için duyurduğu Firefox Focus web tarayıcısı artık Android için de var! Peki bildiğimiz Firefox dururken neden Firefox Focus?

    Firefox Focus, baştan itibaren...

    Mozilla Türkiye Resmi Sitesi Açıldı

    anonim

    Uzun bir süredir Mozilla ve alt projelerinin yerelleştirilmesi işlemlerini yapan LAPIS[1] ekibi , Mozilla hakkındaki kaynakları bir araya toplamak ve merkezi bir noktadan yürütmek adina tüm çalışmalarını LKD[2] katkılarıyla açılan Mozilla Türkiye[3] resmi sitesi http://www.mozilla.org.tr adresine taşımıştır.

    Firefox 1.0.3 duyuruldu

    ndemir

    Firefox 1.0.2 nin duyurulmasının üzerinden çok kısa bir zaman geçmesine rağmen, Firefox 1.0.3 duyuruldu. Diğer 1.0.x versiyonlarında olduğu gibi bunda da daha çok güvenlik problemlerinin giderilmiş olması ön planda. Slashdot haberi burada.

    Yamuk Flash animasyonları artık sorun yaratmayacak! ;-)

    loker

    Bazı flash dosyaları flash-plugin for mozilla ile düzgün görüntülenemeyebiliyor ve bu olduğunda izlediğiniz sayfanın bir bölümü flash dosyasından taşan bir katmanla kapanıyor. Bu sorunu sık izlediğiniz sitelerde yaşıyor ve sayfayı yeniden yükleyip gif ya da düzgün hazırlanmış bir flash ile izlemeyi umarak zaman harcıyorsanız lütfen mozilla'nın harika extension teknolojisine bir daha bakın...

    Burada bulabileceğiniz extension ile flash dosyaları arka planda yüklenirken siz sayfayı izleyip, görüntülemek istediğiniz flash dosyasının üzerine tıklayarak bozuk da olsa izlemeyi tercih edebilirsiniz... Flash dosyaların bu aralar çoğunlukla reklamlar için bir araç olduğunu düşünecek olursak bir nevi pop-up blocker işlevi gördüğünü de iddia edebiliriz. Extensionları sevelim, sevmeyenleri bilgilendirelim.

    Mozilla 1.6 Çıktı!

    anonim

    Mozilla'nın yeni 1.6 versiyonu çıktı. Buradan indirebilirsiniz.

    Birkaç yeni özellik:
    • Mozilla Mail için vCard desteği.
    • Cross-platform NTLM authentication desteği. Böylece Windows Authentication isteyen sitelere kolayca girebilme imkânı.
    • Çok daha gelişmiş View Source özelliği
    • ve daha neler neler... :)
    Tüm zamanların en güzel Internet tarayıcı ve e-posta yazılımını kullanmanız için bir sebep daha...