Playstation 'Kırmak' Avusturalya'da Artık Yasal...

0
loker
BBC'nin haberine göre: Avusturalya'da bir satıcı, Sony tarafından, Playstation oyun konsoluna ülke dışından alınan ya da kırılmış oyunlardan kopyalanan diskleri okuma becerisi kazandıran çip taktığı için mahkemeye verilmiş ve dava sonunda çıkan tartışmaya Danıştay benzeri bir mercii son noktayı koymuş:
"Telif yasaları, müşterilerin yasal sahibi oldukları ürünlerin kopyalarını çıkartarak kullanmalarını engelleyen bir sınırlama getirmiyor. Üstelik bu çiple çalışan konsollarda yurtdışından getirilerek daha ucuza maledilen disklerin oynanması, küresel ticaret ve rekabet açısından engellenemez bir haktır."

Çeviriyi birebir değil, ifadelerin ruhunu yansıtacak şekilde yaptım. İngilizce bilenler BBC'nin haberinden gerçek, hukuki ifadeleri görecekler zaten...

Buna rağmen, Avrupa Birliği Telif Yönetmeliği'ne dayanarak, Micros~1 ve Sony ayrı ayrı çoğu AB ülkesinde bu çiplerin yasadışı sayılmasını sağlamışlar.

Görüşler

0
gz
Bizim gibi açık kaynak kod kullanıcıları için telif hakları bıçek sırtı gibi keskin. Her daim büyük şirletler ve kapalı kod üreticileri kendi çıkarlarına göre yasa çıkartabilirler ve yasaları yorumlatabilirler. Avustralya'nın açık bir şekilde kod kırmayı meşru sayması gün gelip açık kod programcılarınıda gafil avlayabilir. Kod kırmak ne şekilde olursa olsun bir hak ihlalidir. Üreticisinin onuru olmadıktan sonra ürün üzerinde kullanıcının hakları sınırlıdır ve olmalıdırda. Ama benimde istediğim şey kontrollü olarak kullanıcınında bir şekilde bu üretim sürecine eklenmesi ama eser sahibinin de hakları sabit olarak. Biraz anlatımım garip oldu ama kod kırmak mesele değil önemli olan eser sahibinin bu zararının olup olmadığı.
0
loker
Burada bence ürün bütünlüğünün bozulmasına tüketici lehinde fayda doğurduğu için izin verilerek hukukta hakkaniyet ilkesi sağlanmaya çalışılıyor... Eğer aldığınız ürünün bağdaşık hizmetleri başka ülkelerde daha ucuza veriliyor, ama üretici firma size o hizmetlerden yararlanmamak için sınırlama koyuyorsa; bu sınırlamayı ortadan kaldırmak üzere yaptığınız düzenlemeler mi, sınırlamanın kendisi mi yasadışıdır?

'Sony, PS ve benzeri ürünlerde, tüketicinin ürünü kullanma şekliyle ilgili teknik kısıtlama getiremez' kararı çıkabilir mi diye de tartışılabilirdi...

Bir tüketicinin amazon.com'dan PS oyunu alıp, konsolunda çalışmadığını gördüğünde Sony'ye dava açması da teoride mümkün değil mi?

Birilerinin ticari çıkarlarını koruyarak eve ekmek götüren insanların evinizi basıp haftasonu ailenizle izleyeceğiniz filmin üzerindeki bandrolün gerçek olup olmadığına baktığı bir dünyada yaşadığımızı hatırlayarak yeniden soralım...

Bence haberde ilginç olan, mahkemenin bu kararı alırken dayanak olarak gösterdiği değerin küresel rekabetin dokunulmazlığı olması. Bu çok daha üzerinde konuşmaya değer bir nokta bence... Mahkeme küreselleşme açısından, tüketicinin iletişim ve pazarlama olanaklarının sınırlar ötesi avantajlarına sahip olmasını yasal buluyor. Şirket de işine gelmediği halde, işine gelen başka bir çok düzenleme aynı ilkelere dayandığı için ağzının fermuarını çekip oturuyor...

Koca Sony kalkıp "Ben japonya'da ayrı, burada ayrı fiyatla satarım, tüketici gidip japonyadaki ucuz diski kullandığında donanım üzerindeki bir sayısal güvenlik aracıyla bu fonksiyonu engellerim... bana ne tüketici yaklaşımı ya da haklarından... herkes kendi gümrük sınırlarını bilmeli" diyebilir mi?

O zaman kalkıp Sony'e "Eee, bilader, sen de o zaman kurulu olduğun ülkenin çalışma şartları ağır diye başka ülkelerde sosyal adaletsizlik ve hatta yer yer ahlaksızlık pahasına ucuz işgücü kullanarak kar marjını arttırıp, ürünlerini fiyatlandırırken bunu hesaba katmamayı unut... Ülkendeki sendikaların şartlarını kabul et, ihracat vergilerini öde... Piyasa düzenleyici otorite olarak borsa dışında kurul ve hakem heyetlerini de görmezden gelmeye, etraflarından dolanmaya son ver!" demezler mi?

Kapak olmuş! İnşallah bir ürünün sahip olduğu özellikleri ayrı ayrı fiyatlandırırken, ürün maliyetinin yüzlerce katına çıkan tüketici fiyatlarını meşru gören tüm uluslarötesi şirketler beter kararlarla rezil rüsva olurlar... Nasıl olsa onları dizginleyebilecek kamusal çıkarı gözeten bir ekonomik kuvvet oluşturulmasına önce ideolojik sonra askeri sonra da kültürel araçlarla engel oldular... Bari hukuk onları azıcık hizaya soksun...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İşi Ustasından Öğrenmek: Japon GO ustaları İstanbul´da

FZ

Sağda solda ismini duydunuz belki. Ya da güzel bir hikayenin konusu olarak çıktı karşınıza. Belki de ilk defa duyuyorsunuz GO isimli bu basit ve aynı zamanda dünyanın en karmaşık oyunlarından birini. Eğer öyle ya da böyle bu satırlar birazcık ilginizi çekti ise ve söz konusu oyunu ustalarından görmek isterseniz önümüzdeki birkaç gün tam zamanı. Japonya´dan gelen ve bütün hayatını bu oyuna adamış iki usta ve profesyonel oyuncu, Türkiye´de GO´nun tanıtımını ve promosyonunu yapacak, her seviyeden GO oyuncusu ile oynayacak.

40 bin kişinin aklı bu oyunda

FZ

Warcraft oyunu için sabaha kadar kuyrukta bekleyenler, Türkiye'de nüfusu 40 bine ulaşan sanal bir âlemin vatandaşları. Bu oyunun kardeşi Starcraft, Güney Kore'de milli spor olmuş. Üniversitede ders diye okutuluyor, onunla ilgili dört TV kanalı var, biri devlet kanalı.

c-jump : Programlamayı Öğreten Oyun

ebola

Özellikle çocuklara C, C++ ve Java temellerini öğretmeye yardımcı bir oyun olan c-jump hakkında detaylar burada.

Evdeki Malzemelerle Railgun Yapalım

tongucyumruk

Aslında böyle bir konuya oyun demek ne kadar doğru orası tartışılır ama olay gerçekten ilginç. Sitede yazılanlara ve amaçlarına bakılırsa MIT'de okuduklarını düşündüğüm Quake hastası bir grup kafadar (kötü türkçe) üşenmeyip oturup bir "Railgun" inşa etmişler...

Sitede yazılanlara bakılırsa da alet şu anda çalışır halde. Açıkçası umarım bu aletin daha ufaklarını falan planlamazlar yoksa sokakta railgunla havaya ateş eden insanları hayal etmekte pek zorlanmıyorum açıkçası... Aletin kendisine ve atış denemesi yaptıkları nesnelere ilişkin fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

Wolfenstein: EnemyTerritory bize ID software ın bir armağanı

halixus

ID software' ı bilmeyen var mıdır acaba. Daha çocukken tanıştım onunla. 386SX-25 sistemle Wolfenstein3D oynarken. Zaman geçer DOOM çıkar. Hatta yakın bir zamanda filmi bile çekilir.
Wolfenstein:EnemyTerritory bize ID software in armağanı. Açık kodlu bir oyun. Tamamen ücretsiz. İnternet üzerinden ücretsiz serverlar bile bulabilirsiniz. Üstelik Linux altında da çalışmakta. Daha ayrıntlı bilgi, ekran görüntüleri, download için tıklayın .