Seaside Framework ile Internet Programlama

0
FZ
Bill Clementson, en son gerçekleştirilen Vancouver Lisp Kullanıcıları Toplantısında gerçekleştirilen bir sunumu video olarak kaydedip insanlık ile paylaşmaya karar vermiş.

Söz konusu video, Avi Bryant tarafından Smalltalk [1, 2] dili ile geliştirilmiş Seaside isimli bir Internet programlama "framework"ü ile ilgili ve Common Lisp ile geliştirilmiş sağlam bir Internet programlama "framework"ü olan UnCommon Web'e benzer şekilde "devam ediş" (continuation) tekniğinden faydalanıyor.
Buna ek olarak eğlenceli bir Smalltalk ortamını görmek isteyenler Squeak'e de bakabilir.

1- Smalltalk @ Wikipedia
2- http://www.smalltalk.org

Görüşler

0
FZ
Her şey bir nesne! Her şey bir nesne! ne güzel! diyenlerin (Japonya etkisi altında kalmış bazı arkadaşlar ;-) Smalltalk ve Lisp bağlamında da CLOS'a bakmaları tavsiye olunur bu vesile ile.
0
anonim
Sanırım üzerime alınabilirim :-) Benim de hoşuma gidiyor sizlerin sürekli lisp gibi alternatif bir dilin imkanları konusunda haber ve yorumlar yazmanız.

Ama nasıl derler biraz da zevk meselesi bu işler... ( Tamam itiraf ediyorum, lisp ve benzeri dillerdeki 10^n tane (n:1 -> sonsuza ) parantez benim gözümü korkutuyor )

Neyse şimdilik Ruby den vazgeçmeye pek niyetim yok. Ama CLOS u da ilk fırsatta inceleyeceğim
0
FZ
Ben esasen bu haber ile Smalltalk diline ve Smalltalk ile Internet programlamaya dikkat çekmeye çalışmıştım, özgün haberi veren kişi sağlam bir Lispçi ve Javacı o ayrı. Ana tema Smalltalk bu haberimizde. Ayrıca "alternatif olsun" diye değil de daha çok, bazı işleri daha kolay, pratik ve güçlü şekilde yapabilir miyiz düşüncesi ile.

Nesne mevzusuna vurgu yapmamın sebebi "Object Oriented" lafını ortaya atan adam tarafından geliştirilmiş olması (tabii işin içinde kadın parmağı da var, o ayrı [1] ;-)

Öte yandan ana tema Lisp olmamakla beraber, her şey bir nesne hiyerarşisine dayanır prensibine örnek olarak CLOS var, onu da söylemeden geçemedim (ama açıkça belirtmek gerekirse 10^n tane nesne.metod.nesne.metod. .... şeklinde nokta üstüne nokta ve bunu int gibi temel veritipleri için dahi açık olarak [explicit] yapmaya zorlanmak pek hazzettiğim bir şey değil! Göz korkutuyor vallahi!) Ve evet, zevk meselesi, bir süre sonra parantezleri görmemeye başlıyorsunuz, itiraf etmeliyim ki düzgün hizalanmış ve ilk defa gördüğüm bir Lisp kodunu okumak şaşırtıcı derecede kolay geliyor (bana ve pek çok insana).

1- http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=2622
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Xynth v0.7.90 kodları teftişe hazır

anhanguera

xynth windowing system sürüm 0.7.90 kaynak kodları sonunda teftişe hazır ;). Paket içerisinde gtk+-2.4.14, links-2.1pre19, MPlayer-1.0pre7try2, SDL-1.2.9 yamalari ve pek tabiki xynth kaynak kodlari mevcut.

RSS: http://gsulinux.org/~distch/rss.php
WWW: http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth

Alper "anhanguera" Akcan.

NZemberek 0.1 Çıktı

FZ

Zemberek blogundaki habere göre .NET için C# ile geliştirilen açık ve özgür kodlu yazım kılavuzu NZemberek çıktı:

"17 Kasım 2006'da Mehmet'e gönderdiğim bir e-posta ile başlayan çalışmamızın ilk ürününü bugün ortaya çıkardık. Zemberek projesinin .NET "port"u olan NZemberek'in 0.1 sürümü bugün itibariyle yayınlandı. 17 Kasım'dan sonra kodların .NET (C#) karşılıklarını oluşturduk. Bu iş, bazı araçları ya da otomatikleştirilmiş komutları kullanarak ne kadar hızla yapılsa da birçok zorlukla karşılaşılabiliyor. Zemberek ekibinin de desteğiyle şu anda Zemberek2 projesinin işlevlerini neredeyse tamamıyla yerine getiren bir sürüm mevcut.

Programlama Dilleri

tongucyumruk

Programlama dilleri, hergün onları kullanıyoruz. Çalışmadığı zaman kötü dil oluyorlar, çalışınca biz yetenekli programcılar oluyoruz. Buna rağmen hepsi de sessiz sakin işini yapıyor. Peki ya bu kadar sessiz, sakin olmasalardı, dile gelselerdi ne olurdu diye düşünenler için Cem Yılmaz'ın deyişiyle burada düşünülmüşü var.

Mac OS X için Rebol

FZ

Rebol Technologies, REBOL programlama ortamının Mac OS X sürümünü çıkardığını duyurdu. REBOL dili ve IOS (Internet Operating System) ile ilgili daha detaylı bilgiyi buradaki belgelerden edinebilirsiniz.

Trolltech QT4'ü Piyasaya Sürdü

vst

Trolltech QT4'ün beklenen duyurusunu yaptı. Tam söz verdikleri gibi 2005 yılının ikinci çeyreğinin sonuna yetişen QT4'ün özgür yazılım dünyasına en büyük katkısı X11 platformundan başka Win32 platformunda da GPL olarak sürülmesi olacak.