Stiquito (Dünyanın En Ucuz Robotu)

0
FZ
Yıllar önce Kadıköy'deki bir elektronik dükkanından hevesle aldığım ama nedense sonra uğraşmadığım çok acayip bir robot kiti vardı. Hazır robot haberleri gelmeye başlamışken bunu da tanıtayım dedim.

Stiquito isimli bu şirin alet bir hexapod yani altı bacaklı böcek gibi bir şey. Söz konusu bacaklar nitinol denilen çok özel bir malzemeden yapılma. İletken olan bu tel üzerinden akım geçip ısınınca diğer iletkenlerin aksine uzamak yerine kısalıyor ve akım durup da soğuyunca da eski boyuna dönüyor yani uzuyor.
Söz konusu şirin robotun üst kısmına anten tarzı teller ve ucuna da sensörler konabiliyor, ucuz olduğu için bunlardan bir sürü yapılıp koloni davranış simülasyonu gerçekleştirilebiliyor ve abartılıp bilgisayarın seri portundan da kontrol edilebiliyor.

Şimdiye dek pek çok amatörün gözdesi olan bu robot aynı zamanda okullarda, üniversitelerde mühendislik, malzeme bilimleri ve robotik alanında deneysel olarak kullanılmakta.

Görüşler

0
anonim
ben bu robotu yapmak istiyorum. Ancak Turkiye de nitinol tel bulamadım. Bu teli nereden bulabileceğimi söyleyebilirseniz sevinirim.

e-mail adresim:
ogulluk@email.com

ilginize simdiden tesekkur ederim
0
FZ
Ben bir bakayim eger elimde varsa robot kitini sana ulaştırmaya çalışırım, olmadı hala Türkiye'de bir yerde satılıyorsa onun yerini öğrenmeye çalışırız, olmadı başka bir şey deneriz.
0
anonim
hocam size mail adresinizde ulaşamıyorum.stiquito hakkında size danışıcaklarım var. mail adresinize mailim ulaşmıyor.bana çalışan adresi tam olarak verir veya bana ulaşırsanız sevinirim(demirel81@mynet.com)
0
anonim
hocam nitinol teli nerede buluruz bir bilgi edinirseniz bana da haber verirmisiniz, bende araştırıyorum ama henüz sonuç yok.(demirel81@mynet.com)
0
anonim
Banada nitinol teli nerede bulacağımı mail atarsanız sevinirim...
yada Kit'i...
duncan_felix@hotmail.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

VIA da sürücü kodlarını açıyor!

zentoo

Ne oluyoruz yahu, açılan açılana. :-]

VIA zaten çoğu kendi bünyesinde olmayan (freelance) sürücü geliştirenlerin çalışmalarını açık kaynak kod dünyasının kollarına bıraktı. Digitimes daki habere göre VIA toplamda 6 adet core logic vede Pro Savage serisi GPU ların sürücülerinin kaynak kodlarını açmış bulunuyor. VIA nın "core logic"lerindeki bir avantajda güney köprüsündeki network kontrol ünitesi de bu açılmayı kapsamakta.

Toplama PowerPC

anonim

BPLAN isimli Alman firması, kısıtlı miktarlarda ve kayıtlı yazılım geliştiricilere, Pegasos PowerPC anakartlarını, G4 CPU card ve MORPH OS' u sunmaya başladı, ilgilenenler ,üye olmak isteyenler ve detaylı bilgi almak için www.bplan-gmbh.de/register_e.html

Dünya'nın İlk Ticari Süper Dizüstü Bilgisayarı

Soulblighter

AtomChip firması, Dünya'nın ilk ticari süper dizüstü bilgisayarını duyurdu: AtomChip SG220-2

100$'dan Ucuz Laptop

FZ

ABD'de MIT Media Laburatuarının kurucusu ve başkanı Prof. Dr. Nicolas Negroponte 100$'a çıkacak bir PC üzerinde çalıştığını açıkladı.

Negroponte, gelişmekte olan ülkelerde çocukların eğitimi için bilgisayarın yaşamsal önemde olduğu belirti. Maine ve Kamboçya'da yapılan bir pilot projenin başarısı üzerine bu proje başladı. Kamboçya'daki pilot Proje Negroponte ve eşi iki okulda bilgisayarları sağladı, 2 okulda da laptoplar kullanıldı. Ögrenciler, laptopları ders kitabı olarak kullandı. Negroponte, bilgisayarın çocukların yanında ailer, tüm köy ve çevresinin gelişimi için önemli olduğunu belirtti. Kamboçyada ögrenciler bilgisayarları aynı zamanda TV, telefon ve oyun için kullandı. 100$lık laptopların gerekli olmayan uygulamaların ve özellliklerin çıkartıldığı, GNU/linux temelli bir işletim sistemi olacak. Bilgisayarı basitleştirerek, daha basit işlemci ve göreli olarak biraz daha düşük hafıza ile çalışabilecegini belirten Negroponte, bu makinaları 2006 sonunda dağıtmaya başlamayı umuyor.

Editörün Notu: Biz de herhalde o süre içinde MS Winblows yüklü pek bir ucuz (!) dizüstü bilgisayarları sevgili öğretmenlerimize dağıtmış (!) oluruz.

Donanımda yeni madde antimon-tellür

Soulblighter

Royal Philips Electronics araştırmacıları, mevcut belleklerin yerine geçebilecek yeni bir maddenin oluşturulduğunu açıkladı. Bu maddenin kullanıldığı teknik sayesinde DRAM ve flaş bellekler tarihe karışacak.

Philips laboratuvarlarında geliştirilen yeni madde antimon ve tellürün (tellurium) bileşiminden oluşuyor. CD’lerdeki düzeneğe benzer bir şekilde çalışan yöntemde, lazer, maddenin üzerinde bir noktaya yönlendiriliyor ve maddenin yüzeyi ışını geri yansıtıyor. Geri yansıma, lazerin değdiği yüzey noktasındaki moleküllerin dağılımına göre farklılık arzediyor. Molekül dağılımındaki farklar, bu yansımada da çeşitlilik yaratıyor. Lazer yansıması daha sonra, dijital dilde sıfır ve bire dönüştürülüyor.