Sun Bütün Yazılımlarını Özgürleştiriyor

0
anonim
Sun Mcrosystems başkanı Jonathan Schwartz, konuşmacı olarak katıldığı bir konferansta, Sun'ın amacının bütün yazılımlarını özgür yazılım olarak sunmak olduğunu açıkladı.

Schwartz, böylelikle kendi teknolojilerinin etrafında topluluklar oluşturmayı amaçladıklarını, ayrıca açık kodun yenilikleri teşvik eden, maliyetleri azaltan önemli bir fonksiyonunun olduğunu belirtti.
Sun, bu konuda önemli bir adım olarak, Solaris'in kaynak kodlarını açmıştı.
sun

Görüşler

0
bm
Bu yanlis anlasilacak. Linkte diyor ki:

"Sun Microsystems president and COO Jonathan Schwartz on Thursday cited the company's plans to eventually offer all of its software for free as a way to build communities around its technologies."

Buradaki "for free" ucretsiz manasinda. GPL veya baska turlu FSF tarzi ozgurluk de yapma planlari olabilir tabii ama o yazida ondan bahsetmiyor.



0
yilmaz
comunity mantığı ile bu işi yapacaklar sanırım. ben sunın herhangi bir ürününde gpl kullandığını görmedim. comunity usuluyle devam edecekler nasıl sun studio yu netbeansın ustune kurmuşlar ise bu yolla daha kaliteli urunler ortaya çıkıyor. Open Office inde mutlaka star office katkısı olmuştur. bu application serverın da kodlarının açılması sonunda ortaya guzel şeyler çaıkacak sanırım. sun' sanki işi başkasına beleş (kendi desteği var tabi) yaptırıp ortaya çıkan ürünü de kullanıyormuş gibi bir hali var.
0
realist
Gördüğüm kadarıyla Sun, OpenOffice-Staroffice, Netbeans-Sun Java Studio Creator modelinden pek memnun ve diğer yazılımlarını da benzer şekilde dağıtmayı planlıyor.
0
malkocoglu_3
Bu zamana kadar tum kodlari acmamalarinin sebebi, "cogu urunun icinde uzerinde baskalarinin "fikirsel mulkiyet (intellectual property)" haklari aktif kod parcalarinin olmasiydi", diye bir yorum hatirliyorum. Bu kod parcalarini ne yaptilar acaba? Herhalde tekrar bastan yazdilar.

Bu guzel bir gelisme. JBoss sirketi de benzer "profosyonel acik yazilim" modeliyle bayagi yol katetti. Sun, parayi donanim ve yazilim danismanligindan kazanmayi amacliyor demek ki. Scott McNealy'yi 1996'da bir konferansta dinlemistim, demisti ki "Java'yi bedava sattigim icin bana deli diyorlar, ben de onlara diyorum ki, Java'yi Internet'ten indirebilirsin, fakat entreprise class bir Sun server makinasini Internet'ten indirebilir misin?".

Tabii Linux'un varligi bu denklemi biraz sarsti, ama halen finans, telekom cevrelerinde bir Sun/Solaris bagimliligi mevcut. Servis tarafi Java ile oradan sIkI para kirdilar ve halen kiriyorlar. Sadece bizim yaptigimiz nike.com, marthastewart.com, kaptest.com, bestbuy.com paso Sun uzerinde Java kullanan sitelerdir.





0
yilmaz
sun ın serverlarıda sağlam diye ün yapmış. çökmeye işlwtim sistemi vs vs
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenSolaris İlk Meyvelerini Veriyor

vst

Schillix ismiyle duyurulan OpenSolaris tabanlı ilk dağıtım ve aynı zamanda LiveCD, OpenSolaris'in halka açılmasından sadece 3 gün sonra duyuruldu. Boot yöneticisinden itibaren "30" saniye sonra çok kullanıcılı giriş arabirimine varabilen hızlı bir dağıtım olarak lanse edilen işletim sistemi, aynı zamanda bir çok özgür yazılımı da içerisinde barındırıyor.

UNIX sunucu pazarının lideri Sun

sametc

Gartner Dataquest’in yayınladığı Dünya Sunucu Veritabanı Raporu’na göre Sun Microsystems, dünyadaki UNIX sunucu platform satıcıları arasında hem gelir hem de pazara sunulan adet bazında lider. Bu yılın ikinci üç aylık dönemini kapsayan rapora göre Sun, ayrıca tüm işletim sistemlerini kapsayan sunucu gelirlerinde de üçüncü sırada yer alıyor.

http://www.ntvmsnbc.com

Sun´dan Yeni Bir Sistem

Teorisyen

İnternethaber.com sitesenin şu haberine göre SUN, yeni bir işletim sistemi geliştirmiş.

SUN'un sitesinde Sun Java Desktop System olarak adlandırılan işletim sistemi ile ilgili detaylı bilgiye bu linkten ulaşmak mümkün.

Sun CDDL için geri sayımı başlattı

skelyus

Sun microsystems, açık kaynak lisansı almak için hazırlamış olduğu lisans tanım metnini OSI (Açık Kaynak İnisiyatifi) grubuna sundu. aslında 2004 ün sonunda sonuçlanması beklenirken tarih 17 Ocak'a ertelendi.

Sun'a göre hazırladıkları bu lisans diğer açık kaynak lisanlarına göre daha kapsamlı ve geliştirici. Ancak bu noktada CDDL kapsamındaki bir yazılım ile GPL kapsamındaki bir yazılım arasında herhangi besleme ve ortak kullanım da ortadan kalmış görünüyor.

Newsforge'da yayınlanan bu makalenin tam çeviri metnini www.linuxnet.com.tr adresinde bulabilirsiniz.

SUN ve Bill Gates'den bedava donanım!

yuxel

Sun'dan Jonathan Schwartz, donanımın ilerde bir gün bedava olacağını ve insanların sadece yazılım lisans/bağışlarına ücret ödeyeceklerini söylüyor.
Schwartz bu konuda yalnız değil.

Bir süre önce Microsoft'tan Bill Gates de benzer bir açıklama yapmıştı. Bill Gates'e göre, on yıla kadar donanım bedava olabilecek. Gates ayrıca bu bedava donanımların, gerkçek ses ve el yazısı tanıma fonkisyonlarını da içereceğini bildiriyor.
İlgili bağlantılar:
Slashdot Slashdot 2
Routers
Sun'dan bahsetmişken bir de Sun JAVA Masaüstü Sistemi 2'nin Linux.com incelemesinin bağlantısını da verelim: Linux.com