Belgelerle Konuşabilmek İçin

0
FZ
Konu teknoloji olunca belgelere ulaşmak çok zor değil belki ama sosyal meselelere gelince merkezi bir yerden belgelerle desteklenmiş bilgilere ulaşmanın o kadar kolay olduğunu kimse söyleyemez. Hele de yakın tarih olsun gündemdeki politik gelişmeler olsun, ortalıkta, gazetecilerin ağzında binbir söz döner de filanca anlaşmada tam ne diyor, falanca sözleşmede tam olarak ne yazıyor, hangi olayda kimin hakkında ne karar verilmiş, vs., kimse tam bilmez, merak edenlerin büyük bir kısmı da ya araştırmaya üşenir ya da araştırsa bile ulaşmakta güçlük çeker.

Deneyimli gazeteci Levent Pirler tarafından http://www.belgenet.com işte tam da bu boşluğu doldurmaya yönelik değerli Internet kaynaklarından biri. Türkiye'nin yakın geçmişine ve gündemdeki önemli konulara dair hemen her türlü belgeyi burada bulmanız, adı geçen isimlere dair bilgileri edinmeniz mümkün. Son eklenen belgelere dair birkaç örnek vermek gerekirse:AB Kıbrıs Tüzüğü, Lozan Antlaşması: İnönü'nün TBMM Konuşması, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın TBMM konuşması, TBMM Kıbrıs Deklarasyonu, Farklı Dil ve Lehçelerde Yayın Yönetmeliği.

Görüşler

0
simor
Harika..
Balık hafızasına birebir ilaç gibi.

teşekkürler
0
debiantech
Balık hafızasına birebir hemde güzel bir arşiv olmuş bilgilendirdiğin için çok saol ama kimbilir ciddi ciddi bu siteyi okur o ayrı konu
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Vikipedi: Özgür Ansiklopedi

FZ

Ansiklopedi yazarı olmaya ne dersiniz? Uzmanlık alanınıza giren bilgileri madde madde yazarak ileride araştırma yapacak olan insanlara yardımcı olmak ister misiniz? Daha önce yazdığınız makalelerden faydalanarak ortak bilgi hazinesini genişletmek ister misiniz? Başkalarının yazdığı ansiklopedi maddelerine katkıda bulunmak için vaktiniz ve enerjiniz var mı? Ciddi ve detaylı bilgi aktarımı konusunda kendinize güveniyor musunuz?

O halde Vikipedi, Özgür Ansiklopedi yazarlarından biri olup katkıda bulunmaya başlayabilirsiniz. İngilizce halinde 280.000 civarında madde barındıran bu Internet tabanlı özgür ansiklopedinin Türkçesinde henüz sadece 330 civarı ansiklopedi maddesi var. En son eklenen maddeleri ve değişiklikleri burada görebilirsiniz.

Google da dahil pek çok sitenin kullandığı Vikipedi internet ansiklopedisine katkıda bulunarak Türkçe bilgi kaynaklarının gelişmesine katkıda bulunmuş olacaksınız. Sistemin Wiki tabanlı olması işleri kolaylaştırıyor ancak böyle bir sistemle ilk kez karşılaşıyor olsanız dahi mevcut yardım ve yönlendirme sayfaları gayet açıklayıcı, deneme yanılmalarınızı gerçekleştireceğiniz bir "sandbox" bile var.

Mazlum Web Tarayıcısının Yükselişi

Soulblighter

Microsoft'un Internet Explorer'ının kullanım oranı düşüyor, fakat firmalar hala özellikle IE için web sayfaları yapmaya devam ediyor.

WebSideStory'den gelen son verilere göre IE kullanımı son çeyrekte %2 azaldı. Fakat IE'yi tamamen yok etmek imkansız. Çünkü IE harici internet tarayıcıları hala "browser not supported" uyarısını görmeye devam ediyorlar.

$1.99'a kadar domain isimleri ama haber bu değil :)

sundance

Godaddy.com bir başka ürünle birlikte alındığı takdirde domain isimlerini $1.99'a kadar düşürmekte.

Fakat asıl haber bunun reklamını Super Bowl'da yapmak için tekrar tekrar başvurup sansür komitesi tarafından reddedilmelerinde. Reddedilen 14 reklamın bir kısmı daha çekilmeden, konsept aşamasında reddedilerek bambaşka bir rekora da imza atmış.. Saldırgan reklamcılık diye buna diyorlar herhalde.

Agent Smith Nasıl Çoğalıyor?

cbc

Popüler furya Matrix'in 2. bölümünde etraf Ajan Smith kaynıyordu. Matrix'in bir yazılım olduğunu bilen herkes nasıl kopyalanacağına dair fikir yürütebilir. Fakat...

Mathematica'nın Yaratıcısı Şimdi de Telefon Melodisi İşine Girdi

FZ

DDJ'den Michael Swaine'in, derginin son sayısındaki "Programming Paradigms" köşesini okurken dumura uğradım! İngilitere’de, geçen sene telefon melodisi satışları CD satışlarını geçmiş, hem adet hem de ciro olarak. Swaine enteresan bir siteden bahsediyor. İşin içinde Mathematica’nın yaratıcısı dahi Stephen Wolfram var. CA (Cellular Automata) konusuna kafayı takmış olan Wolfram (ki bu konuyu pek çok değişik fenomene uyguladığı tuğla kitabı A New Kind of Science kitabı pek çok hararetli tartışmaya yol açmıştır) bu sefer de "dur hele şu CA algoritmalarını kullanıp bir nevi random, bir nevi kişiye özel, bir nevi kullanıcı dostu, böyle bir nevi çok popüler olabilecek bi cep telefonu melodi üreteci sitesi hazırlayalım, hem meşhuruz, akıllı adam olarak nam saldık alemlerde” deyivermiş. Pekiyi ya sonuç ne olmuş dersiniz?