Bir Mandrake Linux 9.2 incelemesi

0
ckaptan
Mandrake Linux 9.2 LG skandalı yaşasa da oldukça başarılı bir dağıtım... 1 aydır rc2 kullandıktan sonra bugün PowerPack 9.2 kullanmaya başladım nihayet ve aralarındaki en önemli farklardan birinin de hız olduğunu farkettim...
Masaüstü için ideal bir dağıtım olan Mandrake son kullanıcı ile temel sunucu hizmetleri sunacak olan bir profile hitap edebiliyor, web server olarak ADVX -apache'nin hızlandırılmış ve geliştirilmiş bir sürümü- kullanılmış; bir kaç küçük çaplı php ve mysql'de 50-100 kayıtlı bir veritabanı çalıştıran php sayfası çekildiğinde aradaki fark görülebilir sanırım.
Bunun dışında kurulumda herhangi bir sorun yaşanmıyor; 9.1 ile başlayan anti-alias fontlar, OpenOffice.org 1.1 ve gelişmiş kurulum arabirimi göze çarpanlar arasında... PowerPack'de ise Flash Player, J2SDK1.4.2, Acrobat reader ve daha bir çok program hazır halde geliyor...
Paket ekleme ve güncellemede de konu başlıkları çok yönlendirici...
ATI ekran kartı olanlar ise hiç bir ugraş göstermek zorunda kalmayacaklar zira ATI'ye göre düzenlenen kernel dağıtımın içinde yer alıyor; NVIDIA da keza öyle...
Yine bu dağıtıma mahsus olarak HP PSC serisindeki çok fonksiyonlu yazıcılara ait scanner özelliği ilk kez ve sorunsuz çalışıyor; gerçekten takdire şayan bir özellik... Hemen sorun XSane'in güncellemesiyle aşılmış demeyin, kurun RH9'u deneyın tanıtmayı, yapamayacaksınız...
Ben sahsen Red Hat'den ve halefi Fedora'dan daha başarılı bulduğum Mandrake'yi benim gibi masaüstü ve temel server arasında kullanan kullanıcılara iyi bir seçenek olarak öneriyorum... Evet biraz bugfix'i bol ama doğrusu RedHat bu konuda ve security fix'lerde eline su dökemez Mandrake'nin :)
Benim çok sevdiğim bir geliştirme aracı anjuta da paketin içinde var, normalde rpm bağlılığı default olarak RH'ye oranla daha fazla olan Anjuta'nın da seçenekler arasında olması ve sorunsuz çalışabilmesi oldukça güzel bir olay...
LG'nin ilgili modellerini kullanan arkadaşlar da üzülmesin; ISO'lar public download için biraz gecikti, zira bu konu halloldu; LG ile ortak bir şekilde sorun incelenip çözülmüş durumda, yani ISO indirenler de rahatlıkla kurabilecekler, olan Club üyelerinin bir kısmına oldu diyelim :)
Sevgiler/Saygılar...

Görüşler

0
acemi_
Linux34, LG'lerle sorunu olmayan yeni ISO'larin yer aldigi CD'ler hazirlarsa, hemen denemeyi dusunuyorum.
0
eternity
Iso download imkanım yok, acaba power pack cd'si ile birlikte mandrake 9.2'yi nasil edinebilirim ? Cd dagitan birileri var mi aranizda ?
0
murat09
linux34.com ;-)
0
Teorisyen
LG'nin açıkkaynak camiası ile işbirliğine giderek çözümün bir parçası olmasına sevindim.. !
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gentoo sunar : Gentoo Linux 2004.3

mos

Önceki sürümlerde göze çarpan bir çok hatanın giderildiği, pek çok paketin güncellendiği 2004 'un bu son sürüm Gentoo Linux'u hakkındaki orijinal haberi ve sürüm bilgilerini buradan okuyabilirsiniz.

Biraz da Linux kazmalığı :) ya da Woody'e Java Nasıl ?

sundance

Şahsen bana gına geldi alemin en kötü işletim sisteminin, saçma sapan hata mesajlarının binbirincisini görmekten. Onu kullananlar dert etsin, biz Fazlamesai'ciler olarak Serbest Yazılım kapsamında olmayan bir şeyden bahsetmeyelim bence burada :)

Bahsedeceğim konu Debian Woody'e JRE 1.4 kurmak. Java'dan nefret etmeme rağmen en sevdiğim Go Server Client'ı java olduğundan bunu yapmak zorunda kaldım. Java için Debian paketi bulunmaması (bulamamam) bir yana, bana türlü çeşitli saçmalıklar çıkarttı. Tam kırmayı düşünüyordum ki (makina benim değil Larweda'nın) How I installed Java and Lived to tell the tale:) isimli makaleye rastladım. Debian Woody'e Java kurma işkencesini çeken herkese adanmıştır.

Xbox üzerinde Linux

tongucyumruk

Bu Linux'çular gerçekten gıcık insanlar... Şimdide Bill'in sinirini bozmak için MS'in gülü Xbox üzerinde Linux kullanmaya çalışıyorlar. Yavaş yavaş ilerleme kaydeden arkadaşların ana Hedefi temel Linux uygulamalarını, kerneli ve X, Gnome KDE gibi sistemleri Xbox üzerine port edebilmek... Bu sayede Xbox makinaları kullanarak clustering yapmaktan bahsediyorlar ki bir Xbox'ın fiyatına oranla sunduğu işlem gücü düşünüldüğünde kulağa oldukça mantıklı geliyor. Ayrıca Linux yükleyip birde TV çıkışını VGA'ya çeviren adaptör kullanarak Xbox'ı bildik PC donanımlarıyla (klavye mouse vs...) kullanabilmek'te yapılabilecekler arasında... Şu an itibariyle önlerindeki en önemli problem Xbox yazılımlarının dijital imza mecburiyeti gibi gözüküyor... Eğer bu tip bir kontrol donanım tabanlı olarak yapılıyorsa işleri oldukça zor demektir.

Lycoris Desktop/LX ile hersey daha ucuz!

conan

Lycoris, Walmart ile yaptığı anlaşmayla yeni Desktop PC işletim sistemi ürünü olan Desktop/LX`i, Microtel bilgisayarlar içerisinde yüklü olarak piyasaya sundu. Desktop/LX tamamen Linux çekirdeği üzerine kurulu bir işletim sistemi.

Oldukca Windows/XP kılıklı olan sistem inanılmaz bir fiyatla satılıyor. 800 MHz VIA C3 işlemci (Celeron 800 ayarında), 128 MB bellek, 10 GB hard disk, CD-ROM, 10/100 Ethernet kartı, Lycoris Desktop/LX işletim sistemi, klavye, mouse, hoparlörler (monitör hariç) SIKI DURUN tam: 199.86$

Walmart bir zamandır LindowsOS ile yüklü bilgisayarlar da satıyordu. (şu anda fiyatlari Desktop/LX ile aynı)

Desktop/LX sitesinde sistemin oldukça fazla ekran görüntüsünü bulabilirsiniz.

Lockheed Martin´den Linux projesi

urxalit

Newsalert´teki habere göre Lockheed Martin tasarım projelerinde Linux kullanmaya başlıyor. Haberin devamı için buraya tıklayabilirsiniz.