Desktop GNU/Linux Mümkün!

0
mrtksn
Sıradan bir Desktop PC kullanıcısının hiç bir GNU/Linux dağıtımını kullanamayacağını düşünüyordum, ama bu önyargım kırıldı.

Oda arkadaşımın PC'sinin sabit diski 2 ay kadar önce soru çıkarmaya başladı,bazen tepki vermez oldu ve windowsu boot edemez hale geldi; Bunun üzerine günü kurtarmak için arkadaşıma Knoppix 4.0 Live CD yi önerdim, ilk başta dalga geçti...
Ancak HDD'i bilgisayarcıya götürmek ile Knoppix kullanmak asasında kaldı; Anlaşılan knoppix kullanmak daha kolay gelmiş ki 2 aydır onu kullanıyor.

Neler mi yapıyor?

Her defasında komut vererek Türkçe olarak Knoppix i boot ediyor, "network card configuration" aracıyla ağa ayarlıyor, Firefox kullanarak Internet sitelerini geziyor, GAIM kullanarak MSN'ye bağlanıyor ve bol bol kullanıyor, XMMS ile MP3 dinliyor, üstelik sorunlu olan hardisk'e ulaşıyor ve istediği şarkıları ekliyor. C: ve D: kavramlarının yerine hda1 ve hda2'yi kabulleneli çok oldu. DivX izliyor, PDF dosyalarını indirip ödevlerini yapıyor, MS Office dosyaların sık sık açıyor, değiştiriyor, kaydediyor.

En güzel tarafı mı? Artık bunları yaptığı için şikayet etmiyor, çünkü bilgisayarı her açtığında karşısında tamamen sorunsuz bir işletim sistemi duruyor!

Anlaşılan eğer insanlar zorda kalırsa alışkanlıklarından vazgeçebiliyorlar ve yine anlaşılan o ki Knoppix 4.0 bile normal bir PC kullanıcısına yeter düzeyde bir işletim sistemi.

Görüşler

0
yilmaz
Kimse geri zakalı değil ki. Linux kullanmak neden zor olsun?
0
experience
o arkada$a da aferim. gelsin gozlerinden opucem.
"$uphesiz ki linux kullananlar, kurtulanlardir"
0
abdagli
"$uphesiz ki linux kullananlar, kurtulanlardir"
koptum be abi...
0
Tarık
hehehe :) Knoppix çalışan cd ye 2 ayda adapte olabilen biri debian kullansa kimbilir neler kullanır. doğuştan linuxcu . . .
0
Tarık
debian kullansa kimbilir neler kullanır

bu ne biçim cümle oldu yahu :)

0
simor
"çünkü bilgisayarı her açtığında karşısında tamamen sorunsuz bir işletim sistemi duruyor! " Ne kadar doğru :) İlk deva live cd kullanan birinin anlatıldığı bir yazı okumuşum heralde. Her seferinde yeni yüklenmiş kadar sorunsuz gibi veya ne bileyim hiç yüklenmemiş kadar sorunsuz demek daha doğru olur belkide. Knoppix i hiç kullanmadım ama bir live cd bu kadar güzelmi kullanılır .. tebrik ederim :)
0
mrtksn
adapte olması tabi 2 ay sürmedi, çoktan beri rahat rahat kullanıyor. Oldukça yeterli olabiliyr aslında bir Knoppix bile.
0
darkhunter
Knoppix'i hdd'ye kurmanız mümkün biliyorsunuz değil mi?

Ayrıca tenzih ederim 8-D; kimseler bilmez ama Knoppix çok sağlam bir konfigürasyonla gelir kullanıcıya... Çoğu "Live" olmayan dağıtımdan daha iyi konfigüre edilmiştir...

Bana kalırsa, o arkadaşı Ubuntu'ya doğru yönlendirmek en şık hareket olacaktır pek tabii :)
0
experience
evet. hatta edubuntuya yonlendirin
2 ayda y.lisans bile yapar
0
oktaypocan

Eski Knoppix sürümlerinde (<3.7) installer scriptleri sorunlu idi. Geçen yıl 3.7 (CD) ve iki ay kadar önce 4.0 (DVD) sürümlerini knoppix-installer ile HDD yükleyip denedim, sorunsuz bir şekilde çalıştı ikiside... DVD ile tam olarak kaç paket kuruluyor bilmiyorum ama aradığım neredeyse herşey vardı. Knoppix'in bir de oyun kolleksiyonu içeren LIVE-CD versiyonu var.

Bu LIVE-CD'lerin güzellikleri yanı sıra bir de kötü yanları var; GNU/Linux tecrübesi olmayan kimseler LIVE-CD'ler vasıtasıyla GNU/Linux ile tanışıyorlar, bazıları sistemin CD'den çalıştığını gözardı edip sistemin normal hızı bu sanıyorlar. 'Genelde' RAM'ında büyük kısmını işgal edip swap partisyonu olmadan çalışan bu sistemler oldukça hantal çalışıyor, açılışları da oldukça uzun sürüyor. Dediğim gibi; bazıları 'GNU/Linux bu hızda çalışır' gibi yanlış fikirlere kapılıyorlar. Sonra gelip "Lynaks kurdum ben de, çok yavaş" gibi tuhaf laflar ediyorlar. Sonra anlatsan da anlamıyorlar, hiç anlatmamak gerek heralde... Özgürlük ne demek bilmeyen -anlamak da istemeyen- adamların hayatlarına sokmamak gerek böyle şeyleri...

0
experience
ben de kurdum bu laynaksi. hagaten cok yava$
bi de linaks warmi$ onu denicem.
ciktim root dalina. yedim ramini mamini.
0
ttk
Knoppix'i diske kurmuştum. Debian tabanlı olduğundan paket yönetimi oldukça iyi işleyen bir dağıtım. Kernel kodunu indirip (synaptic ile) üzerine bir de Vmware'i kurmuştum vs.
Oldukça iyi bir dağıtım. Kuruğum 3.4 veya yakon bir versiyon olsa gerek. Son zamanlarda uğraşmadım hiç ama tavsiyeye değer bir dağıtım bence de.
0
ttk
Knoppix'i diske kurmuştum. Debian tabanlı olduğundan paket yönetimi oldukça iyi işleyen bir dağıtım. Kernel kodunu indirip (synaptic ile) üzerine bir de Vmware'i kurmuştum vs.
Oldukça iyi bir dağıtım. Kuruğum 3.4 veya yakon bir versiyon olsa gerek. Son zamanlarda uğraşmadım hiç ama tavsiyeye değer bir dağıtım bence de.
0
ttk
Şu geri tuşuna basınca, yapılan iş mesaj postalama ise mesaj iki üj bej kere gidiyor, bu işe gıcık oluyorum ama yok bir çaresi galiba :)
0
tassadar
Live dağıtım için 2 ay pek uzun bir süre gibi geldi bana..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

HP `Halk Tipi´ Notebook Bilgisayarlarında Linux Kullanıyor

FZ

Hewlett-Packard düşük maliyetli, `halk tipi´ notebook PC modellerini Linux yüklü olarak satmaya başladı.

Thai hükümetinin bilgisayarlaşmayı yaygınlaştırmak için verdiği desteğin de etkisi ile HP´nin böyle bir harekete giriştiği düşünülüyor.

Devlet, bu portatif ve Linux yüklü ürünün yanı sıra bir Thai firması tarafından geliştirilen düşük maliyetli masaüstü PC´yi de finansman olarak destekliyor. Her iki bilgisayar da Linux TLE işletim sistemi yüklü olarak geliyor. Linux TLE, Linux´un Thai dili destekli bir dağıtımı.

Masaüstünde Linux Evrimi

barisozyurt

Linux dünyasının en büyük şirketleri güçlerini birleştirdi! ArkLinux, Codeweavers, Debian.org, DesktopLinux.com, KDE, Linux Professional Institute (LPI), Lycoris, The Linux Terminal Server Project (LTSP), Mandrakesoft, NeTraverse, OpenOffice.org, Questnet (Support4Linux.com), Samba.org, theKompany, SuSE, TransGaming Technologies, TrustCommerce, Xandros, Ximian firma ve geliştirici grupları, Linux'u masaüstüne en çok kullanılan işletim sistemi haline getirmek için güçlerini birleştirdiklerini ve bir konsorsiyum oluşturduklarını açıkladılar:
http://www.desktoplinuxconsortium.org/
Yukardaki isimleri bir kez daha okuyun ve hepsini yanyana koyun; neler olacak, tahmin edebiliyor musunuz?

Linux Eğitimleri devam ediyor...

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü Open Source Enterprise Centre tarafından gerçekleştirilen Linux eğitimlerinde ikinci dönem hem 1.kur hem de 2.kur sınıflarıyla 24 Mayıs'ta başlayacak.

Her biri 20 saatten oluşan bu iki kur sonunda Linux bilginiz İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından verilecek bir sertifika ile belgelendirilecek. Eğitim programı hakkında detaylı bilgi için http://open.bilgi.edu.tr adresindeki programı mutlaka inceleyin. Bizimle iletişime geçin.

Boran Puhaloğlu
e-posta : boranp@bilgi.edu.tr
Telefon : (212) 2162222 - 272

Fedora Core 1.0 Hazır

caglar_onur

Redhat'in açık kaynak projesi haline getirdiği Fedora Linux ilk sürümünü duyurdu.
Ayrıntılar için: http://fedora.redhat.com/
Sürüm Notları için: http://fedora.redhat.com/docs/release-notes/
İndirmek için: http://fedora.redhat.com/download/

Not: ftp.linux.org.tr'de mecvut benim bulabildiğim tek türkiye yansısı o, şu an indiriyorum akşamda vakit bulursam kuracağım, ilk izlenimlerimi aktarmaya çalışırım

Lindows Adını Değiştiriyor

yuxel

Slashdot'daki habere göre, Microsoft, Lindows'a 2001 yılında açtığı davayı kazanmış. Lindows'un yeni ismini heyecanla bekliyoruz.