İki şoklu dualshock

0
ekrems
Biz Playstation 3'ü sabırsızlıkla beklerken Sony hala PS2'de kullandığı dualshockla ilgili immersion'un açtığı patent davasını kaybettiği bugün neredeyse tescillendi. Ceza şimdilik 90,7 milyon dolar. İşte genç bir teknoloji şirketinden ilginç bir başarı hikayesi...

Sony, patentli teknolojileriyle eğlence dünyasına şekil veren öncülerin başında geliyor. Biz Playstation 3'ü sabırsızlıkla beklerken PS2'de kullandığı dualshockla ilgili immersion'un açtığı patent davasını Sony'nin tanığı temyiz mahkemesinde reddedildiğinden yeniden hatırlatmak istedim.

Immersion'un 1995'te "haptic technologies" adını verdiği teknolojiyle ilgili patent başvuruları yapmaya başladı. Şu an 500 civarında patent belgesi veya patent başvurusuna sahip. (Yayınlananlar için bkz. Espacenet)

Akıllı bir patentleme stratejisiyle Microsoft'tan Logitech'e birçok ünlü firmaya lisans verdiği teknolojisine ilişkin patent portföyü ile 2002 yılında Sony firmasına patent ihlali gerekçesiyle Kaliforniya mahkemesine dava açmıştı. Dava 2004 yılında federal jüri'nin Sony'i suçlu bulması ve patentli teknoloji üzerine kurulu dualshock'u satışlarından elde ettiği haksız kazanca karşılık immersion'a 82 Milyon$ ödemesiyle sonuçlandı.

Sony, üst mahkemeye gitti ve sonuç değişmedi. 2005'te sonuçlanan davada ceza 90.7 Milyon dolara çıkarıldı. Sony, PS2 satışlarının durdurulmaması için immersion'a ödemeyi gerçekleştirdi. Sony halen Amerikan Temyiz Mahkemesinde bu dava ile uğraşıyor ve Immersion patentinin geçersizliği iddiasında kullandığı tanık (Mr. Craig Thorner) Sony ile çıkar ilişkisi içerisinde olduğundan iddiaları kabul edilmedi. Davada sona iyice yaklaşıldı. Sony'nin ödeyeceği bedel daha da artacak gibi görünüyor.

Immersiyon, 1993 yılında kurulmuş olan genç bir teknoloji şirketinin ilginç bir inovasyon başarı hikayesi. Kaynak: www.inovasyon.com

Görüşler

0
Soulblighter
Ya o değil de başlığa yarıldım ben :)
0
simor
:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İki süper oyun

sundance

Yavaş yavaş DVD Rom oyunların hazırlandığı, iki cdlik oyunların artık normal karşılandığı günümüzde biraz nostalji yapalım dedim.

Nerde benim efsanevi Kelp Disk`imin mini minnacık oyunları diye bakınırken, bu iki muhteşem oyuna rastladım. Biri Snake3 (7Kb), diğeri ise Tetris (5Kb)

Bu iki muhteşem oyun bize megabytelarca dll olmadan da oyun yazılabildiğini, hem de 80286`dan P4`e kadar her tür makinada oynanabilir olduğunu gösteriyor. (Bu arada programlar virus kontrolünden geçmiştir, ama sorumluluk almıyoruz)

2005'in en iyi on bağımsız oyunu!

sundance

Kapağında D.Wade ya de T.Henry'nin fotoğrafı olan, DVD'ler dolusu videolara sahip, ama birkaç saat sonunda bir kenara attığınız oyunlardan bıktınız mı? Bir oyunu oyun yapanın oynanabilirliği olduğunu mu düşünüyorsunuz.

Öncelikle benzer düşüncede olan oyun geliştiricilerinin oluşturduğu Scratchware Manifesto'yu okumanızı, o eski keyfi yeniden yakalamaya çalışanların oluşturduğu RetroRemakes'e bir göz atmanızı, ardından da Game Tunnel'ın bu sene için seçtiği en iyi On Bağımsız Oyun'u incelemenizi tavsiye ederim. Bunlardan dördünün Linux'da çalıştığını da ayrıca belirtmekte fayda var.

Sonunda! Warcraft 3 çıktı!

gatotkacha

Sonunda oldu.... çoook uzun süredir beklenen Warcraft 3`ün piyasaya sürüldüğünü Blizzard bugün sitesinde açıkladı... oyunla beraber battle.net üzerinden oynamak için 1.01 patch`ini de sitesinde veren Blizzard`a 4 senelik (yoksa 5 miydi? :O) çabasından dolayı teşekkür ediyoruz....

Not: Oyunu 1 ay öncesinden indirip bitiren ben oyunu genel olarak sevmememe rağmen senaryolara bayıldım... oyunun movie`leri tartışılmaz derecede iyi zaten...bi de tüm senaryolar bittikden sonra credits kısmındaki orc-human futbol maçı çok komik...

GP2x Uzun Yol Testi

redogre

Öncelikle şunu söylemek istiyorum Gp2x PSP ile karşılaştırılamayacak kadar amatör bi cihaz, ama onu güzel kılan da bu amatörlük.

Öncelikle eksileri:

Battle Cruiser Remastered

sundance

Blizzard Starcraft'ın 20.yılında, Starcraft Remastered'ı yayınlayacağını duyurdu. 4K grafikler ve uyum sorunları giderilmiş halde çıkacak oyun heyecanla bekleniyor.

Bir anlamda e-spor dünyasını başlatan, hala Güney Kore'de 2 tv kanalında 24 saat yayını yapılan orjinal Starcraft'ı sevenler içinse başka bir güzel haber, orjinalin bedava olması.

Eski bir Starcraft'çı daha ne...