Microsoft - Sun - OpenOffice.org: Şeytan Üçgeni

0
anonim
Geçtiğimiz çarşamba günü, Microsoft bir açıklama yaparak Open Office projesindeki geliştiricilerle daha yakından çalışmak istediğini belirtti. Bu açıklamanın geldiği aynı dönemde, Microsoft'un Sun Microsystems ile yaptığı bir anlaşma halka duyuruldu. Bu anlaşma, Microsoft'a Open Office kullanıcılarını patent ihlali sebebiyle dava etme yolunu açıyor.
Sözkonusu anlaşma, Nisan ayında Microsoft ile Sun arasında yapılmış ve geçtiğimiz pazartesi günü resmi olarak yayınlanmış. Anlaşmanın içeriği gereği, Sun'ın lisanslı ürünü olan StarOffice kullanıcıları yasayla koruma altına alınmış olsa da, aynı şey OpenOffice kullanıcıları için geçerli değil.

New York'taki bir antitröst kurumunun yöneticisi olan Richard Donovan, geçmişteki OpenOffice kullanıcılarının bu anlaşmanın dışında kaldığı, ancak yeni OpenOffice kullanıcılarının bu anlaşmaya tabii olacağı ve Microsoft'un kendilerine patent ihlali sebebiyle dava açma hakkının doğacağını belirtiyor.

Bu anlaşma aynı zamanda Sun'ın açık kodlu yazılımlara verdiği destek konusunda da şüphelere yol açıyor. Bilindiği gibi OpenOffice projesinin birçok aşamasında Sun'ın mühendislerinin imzası var bu aşamaların telif hakları Sun'a ait. Sun'dan gelen açıklama ise desteğin azaldığına dair çıkan söylemi yalanlıyor ve şu yorumu getiriyor: "Açık kodlu yazılımlar hiçbir garanti ve yükümlülük içermez. OpenOffice de bunun dışında değil."

Microsoft bir yandan OpenOffice kullanıcılarını dava etme hakkı kazanırken, öte yandan Berlin'deki OpenOffice konferansına katılmaya hazırlanıyor. Bu yakınlaşmanın sonucunda, daha önce Office 2003 için geliştirdiği XML altyapısı konusunda kendi standartlarını dayattığı için eleştirilen Microsoft'un, bu alanda OpenOffice geliştiricileri ile birlikte standartlar konusunda daha uyumlu olması bekleniyor.

Kaynak: http://www.infoworld.com/article/04/09/17/HNsunmsdeal_1.html

Görüşler

0
ahmetaa
Bu konudaki guncellenen haberin rengi biraz degisik.
http://software.newsforge.com/software/04/09/15/213216.shtml?tid=138&tid=93&tid=147&tid=132
Acik kod savunucularinin komplo teorileri konusunda bazen fazla ileri gittigini dusunuyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Smartphone, Hacker´lara Yaramış

anonim

Microsoft, hacker’ların Smartphone kullanımını araştırıyor Microsoft ve Orange UK ortak bir çalışma ile hacker’ların, Microsoft’un Smartphone 2002 işletim sistemini kullanan cep telefonlarına, zararlı yazılımlar gönderilmesini araştırıyor. Smartphone, pazarda Microsoft’un ileri düzey telefonlar için hazırladığı işletim sistemini kullanan tek kablosuz cihaz konumunda. ZDnet’in haberine göre, benzeri bir durumla karşılaşan bir mağdurun "çoğu Smartphone kullanıcısının saldırıdan etkilenip etkilenmediklerini büyük olasılıkla anlamayacaklar" dediği belirtiliyor. Microsoft yetkililerinden gelen açıklamaya göre yazılımlarının güvenlik açıklarını denetleyen Microsoft Security Response Center, sorunu doğrudan araştırmaya başladı bile. Bütün bu olanlara karşın henüz zarar gören bir telefon haberi de alınmadı.

Kaynak: www.itb.com.tr

Türkçe MSDN Kampanyası

mentat

Microsoft Teknolojilerini kullanan yazılım geliştirici, sistem yöneticileri ve öğrencilerin başvuru kaynağı MSDN 37 ayrı ülkede kendi dillerinde yayınlanıyor. Türkiye hariç!

Türkçe MSDN istiyorum kampanyası için adres:
http://www.mutasyon.net/msdnturkiyeistiyorum/

Kılıçla yaşayan kılıçla ölür: MS'den de eleman çalarlar!

sundance

Büyük bilişim firmalarının, küçük rakip firmaları satın alması, satın almanın sözkonusu olmadığı durumlarda ise, elemanlarını milyon dolarlık transfer ücretleri ile transfer etmesi alışılageldik bir hareket oldu günümüzde.

Braindrain (beyin kurutması) olarak da adlandırılan bu hareket yüzünden 1997 yılında Borland Microsoft'a 30 ay içinde 34 üst düzey danışmanını alıp, Microsoft'da benzer görevlere getirerek haksız bilgi ve işgücü naklinde bulunduğu iddiasıyla dava açmıştı.

Görünen o ki sektörün en büyüğü Microsoft bile yeri geldiğinde bu yöntemden kurtulamıyor: Dün açıklanan bir habere göre, Microsoft'un arama teknolojileri ve Çin'le ilgili planlardan sorumlu yöneticisi Kai-Fu Lee'yi Google transfer etmiş! Ve Çin'de kurmayı düşündüğü yeni arge departmanının başına getirmiş.

Microsoft´tan Steve Ballmer Türkiye´de

FZ

Microsoft'un planladığı yatırımları görüşmek üzere Türkiye'ye gelecek olan Steve Ballmer, 5 Mayıs'ta başlayacak olan İzmir İktisat Kongresi'ne de katılacak.

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, Microsoft'un Türkiye'de eğitim alanında kapsamlı bir yatırım hazırlığında olduğunu belirterek, şirketin CEO'su Ballmer'ın bu yatırımlar kapsamında görüşmeler yapacağını açıkladı.

Edinilen bilgiye göre Ballmer'ın Türkiye ziyareti sırasında, 5 Mayıs'a kadar detaylarının kesinleşmesi durumunda Microsoft ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında önemli bir anlaşma imzalanacak. Anlaşmaya göre Microsoft, bakanlık bünyesindeki öğretmenleri bilgisayarlı eğitim konusunda eğitecek. Anlaşma kapsamında Microsoft'un öğretmen ve öğrencilere indirimli ya da bedava yazılım vermesi bekleniyor.

Microsoft'un CEO'su Ballmer kongre öncesinde Manisa'ya geçerek Vestel City'yi ziyaret edecek ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyecek. Edinilen bilgiye göre Manisa'daki fabrikaları ve Vestel City'yi ziyaret isteği dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'tan geldi. Microsoft'un öğretmenlere yönelik eğitim projesinin bir de donanım ayağı bulunduğunu belirten gözlemciler şunları kaydetti: "Microsoft'un sponsorluğunun içinde Vestel'den donanım (bilgisayar) alımı da olabilir. Çünkü proje yazılım ve donanım olmak üzere iki ayaklı. Vestel, Microsoft'a geçmiş yıllarda web terminal (internet erişim cihazı) satmıştı. O zamandan bir tanışıklık var. Ayrıca Vestel'in yurtdışına ihraç ettiği 7 milyon adet sayısal cihazın her birinin içinde en az 20 dolarlık yazılım bulunuyor.Yani Vestel gümrük kayıtlarına geçmemekle birlikte 140 milyon dolarlık yazılım ihraç ediyor. "

Haberin tam metnine buradan erişebilirsiniz.

MS Windows'un Kaynak Kodları Halka Açılacak Mı?

anonim

Rekabet kurallarını ihlal ettiği için AB Komisyonu ile başı dertte olan yazılım devi Microsoft, Windows işletim sisteminin kaynak kodlarından bir kısmını açarak "lisanslı" hale getireceğini bildirdi.

Microsoft'un yasal işlerden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Brad Smith, düzenlediği basın toplantısında, "Windows kaynak kodlarını da lisanslı yapacağız. Bu, program yazmak isteyen herkesin kodlara ulaşabilmesi anlamına geliyor. Umarım AB Komisyonu, yeni önerimizi göz önünde bulundurarak bir karar alır" dedi.

Kaynaklar: İnternet Haber, ITJungle