OpenAFS: Dağıtık Dosya Sistemi

0
acemi_
openafs.org: Dosyalarımı tek bir sunucu makinede toplayıp Internet'e bağlı her makineden dosyalarımı rahatca kullanabileceğim bir çözüm arıyordum. Bu işi, bir müddet Samba ile yapmıştım ama performansından pek memnun kalmamıştım. Güvenlik konusundaki kötü ününden dolayı da NFS kullanmaktan çekiniyordum.
Bir alternatif için bakınırken OpenAFS'ye rastladım, yazılımı incelemeye başladım. Türkçe metinlerde bu ürünün hiç adının geçmiyor olması ve konuştuğum kişilerin bu üründen habersiz olmaları dikkatimi çekti ve "şöyle bir özgür yazılım var, bilgisayar ağlarıyla ilgilenenlerin aklında bulunsun" diyebilmek için FM'ye mesaj atmaya karar verdim. Henüz tecrübe etmiş değilim ama dökümanlardan edindiğim bilgiler aşağıda yer alıyor.

Bu yazılım istemci/sunucu mantığı ile çalışıyor. Sunucu makinede, dosyalar yer alıyor ve istemci makineler bu dosyaları, sanki kendi makinesindeymiş gibi kullanabiliyorlar.

Kimlik doğrulama için Kerberos kullanılıyor. Güvenli olmasının yanısıra oldukça da kararlı bir yazılım. İstemciler arkaplanda olup bitenden tamamıyla yalıtılmış durumdalar. Sunucu kümeleri oluşturmak, bir sunucuyu kapatıp diğeriyle devam etmek, çalışma anında yedekleme (online backup) yapmak mümkün ve bu sırada istemciler ne olup bittiğinden habersiz normal çalışmalarına devam edebiliyorlar.

Ayrıca bir "cach"e mekanizması mevcut. İstediğimiz dosya, istemci cache'inde varsa ve herhangi bir değişiklik olmadıysa doğrudan cache'den çalışmaya başlıyorsunuz, her seferinde dosyayı sunucudan istemeye gerek kalmıyor.

Bu yazılım Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından geliştirilmeye başlanmış, sonra Transarc Corporation adlı firma bunu ticari bir ürün haline getirmiş. IBM'in bu firmayı satın alması ve yazılımın lisansını değiştirmesiyle birlikte özgür yazılım haline gelmiş

Birçok UNIX'te, GNU/Linux'ta, Mac OS X'de hem sunucu hem de istemci olarak çalışıyor. Ayrıca Windows'da çalışan istemcisi de mevcut.

Bilgilerinize...

İlgili Yazılar

GNU/Linux Üzerinde Cinelerra Profesyonel Video Düzenleme

FZ

Mac ustaları Final Cut Pro, Windows çılgınları Adobe Premiere kullanırken elbet GNU/Linux´a gönül veren videocuların da eli boş durmadı. 1996 yılında ilk kez kamuoyuna sunulan Cinerella halen geliştirilmeye olanca hızı ile devam ediyor. Yazılımın profesyonel özelliklerinin arasında gerçek zamanlı görsel etkiler, FireWire G/Ç, render-farm, HDTV, OggVorbis desteği, vs. bulunuyor.

GNU/Linux´un ortaya çıkışından önceki karanlık çağlarda bu tür bir yazılım ve donanım sistemi için 100.000$ civarı bir parayı gözden çıkarmanız gerekirdi. Oysa projenin anonim programcılarından Jack Crossfire takma isimli yazılımcıya göre artık bu kadar harcama yapmanıza gerek yok.

Bu usta programcı ile yapılan bir röportajın da yer aldığı O´Reilly makalesinde belki de en ilginç kısım yazının başında Jack Crossfire´ın kimlikleri saklamak konusunda söylediği sözler: "Bizimki gibi küçülen bir sektörde, yöneticiler şimdilik yetenekli mühendislerin günlük işleri haricinde harika uygulamalar geliştirmelerine hazır değiller. Bu tür yöneticiler sistemi görmezden gelen mühendislerden kurtulmak konusunda bir an bile tereddüt etmezler, sizi kapının önüne koyarlar. Bu ve benzeri sebeplerden ötürü yazılımınızı kendi isminiz altında insanlara sunamazsınız dolayısı ile `Heroine Virtual Ltd.´ tüm geliştirdiğimiz araçları bünyesinde barındıran kuruluşun ismi oldu. Bu özgür yazılım kurumunun arkasında kaç kişinin ne ölçüde emeği olduğunu ise hayalgücünüze bırakıyoruz."

PostgreSQL'in yeni sürümlerinde kritik hatalar düzeltildi

madness

PostgreSQL 7.2, 7.3 ve 7.4 serilerinde bulunan ve veri bütünlüğünü ilgilendiren bir hata nedeniyle, bu ana sürümlerin yeni alt sürümleri duyuruldu.

Kullanıcıların en kısa zamanda bu yeni sürümlere geçmeleri gerekiyor.

PostgreSQL'in Türkiye'deki FTP yansısı olan ftp6.tr.PostgreSQL.org adresinden yeni sürümler indirilebilir.

Ayrıca aynı FTP sitesinden Red Hat Enterprise Linux, Red Hat 9, Fedora Core 1 ve Fedora Core 2 için gerekli (S)RPM paketleri de indirilebilir.

Ayrıntılar için: http://www5.tr.postgresql.org/news/219.html

Böyle bir sunum izlemediniz: gapminder ve dünyanın gidişatı

FZ

Bir sunum bu kadar mı çarpıcı olur, bunca bilgi bu kadar mı net, güzel ve etkili şekilde iki boyutlu ekrana sığdırılır. Görsellik ve animasyon bu kadar mı güzel kullanılır. İstatistik ve geleceğe yönelik bakış açısı bu kadar mı eğlenceli ortaya konur!

Fikri takip: tml2html

misafir

Daha önceki bir yazımda türkçe klavyesi olmayanların yazıcıdan türkçe metin çıkarmalarını sağlayan bir betiği paylaşmıştım. Bu kez de yine türkçe klavyesi olmayanların türkçe html belgeleri üretmelerini sağlayan bir betiği paylaşmak istiyorum.

.NET ortamında P2P Oyun Programlama Yarışması

FZ

Microsoft, geliştiricilerin .NET programlama platformunu daha iyi tanımaları için P2P (peer-to-peer) bir bilgisayar ağı üzerinde çalışacak bir oyun programlama yarışması açtı.

Terrarium adlı bu çok oyunculu ekosistemde, programcılar kendi makinalarında VB.NET ya da C# ile bir etobur ya da otobur programlıyorlar. Teleporter sistemi bunlar ekosisteme ve diğer makinalara taşıyor.