Pazar Günü Haberleri

0
anonim
Siz de bir pazar günü bilgisayarınızın başına geçip FM'yi açtıysanız ve tam da "Ben yokken neler olmuş acaba dünyada " diye düşünüyorsanız, buyurun haber turumuza katılın...
FZ nin blogunda yazdığı bu giridinin sol üstündeki resmi takip ederek ulaştığınız sitede bir süre boyunca güzide medyamızı da meşgul eden "Mars'da insan yüzü bulundu " haberlerinin kaynağına bilimsel bir açıdan bakabilirsiniz.

Şu sıralarda web üzerinde sıkça görülen bir cümle var "Samy is my hero". Bu hikayenin arkaplanını olayın kahramanının gözünden seyretmek isterseniz sizi Samy'nin sitesine alalım.

Depolanmış işlemler (stored procedures) veritabanları ile uğraşanların çoğu zaman işini kolaylaştıran bir yapı. Ancak yinede dikkatli olmakta fayda varmış. Konuya ait yorumlar da oldukça güzel.

Dünyada pek çok yazılım projesi vardır ki, çok büyük umutlarla başlanır ama programcılarının bütün hevesi ve iyi niyetine rağmen sonunda çöpe atılır. Bu konun sebepleri hakkında oldukça detaylı bir makaleyi burada okuyabilirsiniz.

Optimizasyonlar hakkındaki bu küçük nota göz atarken, Guy Steele'in Scheme'i dizayn etmesinin yanı sıra Java spesifikasyonlarının da yazarlarından biri olduğu gözüme çarptı. Merak ediyorum da; Acaba yalnız para için mi yapmıştır bu işi ;-)

Aslında bunu ayrı bir haber olarak yazsam belki daha iyi olurdu. Sonuçta benim uzun süredir takip ettiğim programlama sitesi Artima'nın yeni duyurduğu Ruby dergisi Ruby Code & Style'ın kimsenin gözünden kaçmasını istemem.
Dergi birbirinden ilginç üç makale ile yayın hayatına başlamış.
Birincisi Ruby ile 10 dakikada nasıl Linux cluster yapılacağını anlatan Linux Clustering with Ruby Queue: Small is Beautiful makalesi.
İkincisi Ruby ile pdf dokümanı oluşturmayı (sadece yazılar değil tablolar, resimler ve aklınıza her ne geliyorsa) anlatan Creating Printable Documents with Ruby makalesi.
Üçüncü ve son makale ise modüler programlama tekniklerinin Ruby ile ne kadar rahat ve kolay uygulandığını uygulamalı olarak anlatan, Modular Architectures with Ruby makalesi.

Microsoft'un bundan sonra sık sık duyacağımızı tahmin ettiğim öğrencilere yönelik yeni ve çok orjinal bir sloganı varmış, Microsoft wants you. Ben bunu bir yerlerden hatırlıyorum ama ;-)

Cnet'in bu haberine göre Linux'u mobil cihazlarda bundan sonra çok daha fazla göreceğimiz anlaşılıyor. Büyük çocuklar oyuna katılmaya karar vermiş gibi gözüküyor.

Bu arada günlük beyin jimlastiği için ilginç bir soru "Oracle neden Innobase firmasını Satın aldı ?"

Yalnız teröristlere değil bilgisayar korsanları da eylem hazırlığındayken yakalanıyor artık. Haberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

FM haber merkezi herkese iyi tatiller diler...

Görüşler

0
FZ
Steele'nin Java ile ilgili ne dediği epey meşhur:

"And you're right: we were not out to win over the Lisp programmers; we were after the C++ programmers. We managed to drag a lot of them about halfway to Lisp. Aren't you happy?"


Bkz. http://www.paulgraham.com/quotes.html.

Burada da güzel bir tartışma var: http://lambda-the-ultimate.org/node/view/934.
0
FZ
Konu Ruby ile belge dizmekten açılmışken ben de birkaç link vereyim:

http://bc.tech.coop/blog/051008.html

cl-pdf

cl-typesetting

0
ttk
Elinize sağlık.
0
conan
Samy is my hero guzelmis :) Eline saglik haber turu icin :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Internet`de Kızılderili Olmak!!!

sundance

1992 yılından beri Internet yaygın bir şekilde kullanılmakta. Bu süre içinde öncelikle daha önceden bilgisayar merakı olanlar, sonra da hemen herkez yavaş yavaş bu yeni medyaya dahil olmaya başladı... Öncelikle tamamen teknik adamlardı bu ortamın müdavimleri, daha sonra yavaş yavaş sanatçılar da dahil olmaya başladı. Herne kadar altyapıyı sağlayanlar yine aynı insanlar olsa da, içerik daha bir ön plana çıkmaya, sayfalar artık birer sanat eseri kategorisi haline gelmeye başladılar.

Ve sonra kıyamet koptu, Üniversiteler Visual Communication Design bölümleri açmaya başladılar ve artık hobi olarak bile bilgisayarla ilgilenmeyen insanlar bile tasarım ve Internet konusunda söz sahibi olmaya başladılar.

O'Reilly'den Open Books

sundance

Bilgisayar yayıncılığı alanında önde gelen firmalardan OReilly aynı zamanda Özgür Yazılım dünyasına büyük katkılarda bulunan web siteleri ve düzenlediği organizasyonlarla "toplumdan aldığını topluma geri verme" konusunda en başarılı şirketlerden biri olarak, Open Book Project'i başlattı.

Öncelikle, yeni baskısının yapılması pek karlı gözükmeyen fakat yine de insanların ihtiyaç duyduğu kitaplara erişebilmelerini sağlamak amacıyla başlayan bu proje kapsamında bir çok kitaba web üzerinden özgürce erişilebilecek ki bunlar arasında Learning Debian GNU/Linux ve Free As In Freedom gibi kitaplar da bulunmakta.
Not: Asıl merak ettiğim, sözkonusu kitapların Türkçe'ye çevrilip yayınlanması konusunda da bu kadar Özgür yaklaşırlar mı ;) Eğer olursa Fazlamesai için bu bir proje olabilir

TRT FM'de Linux Sohbeti!

linux34

29 Eylül Perşembe günü saat 15.30 - 16.00 arası TRT FM'de Linux işletim sistemi hakkına Canlı program düzenlenecektir. Haydi Penguen'ler Radyo başına :)

Frekans:95.6 FM

Fazlamesai.net hakkında birkaç istatistik...

butch

Dikkat edenler farkedecektir. Bu yazı Fazlamesai'de yayınlanan 300'üncü yazı. Bu rakama varmış olmamız gerçekten gurur verici. Ama bundan daha önemli detaylar var işin içinde, size biraz bunlardan bahsetmek istiyorum...

Fazlamesai.net'e soralım: Açık Kaynak İş Modeli

noyton

Yakın zamanda Bora Güngören konuyla ilgili birçok yazı yazdı kendi blogunda, Türkiyedeki açık kaynak iş modellerinde ve şirketlerinden yola çıkarak. Ama bu tek taraflı bir görüş olduğu için Fazlamesai.net'e soralım: