Türkçe'nin Bağlılık Ayrıştırması

0
FZ
İTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Gülşen Cebiroğlu Eryiğit, 24 Nisan Salı günü, saat 12:00'da, Boğaziçi Üniversitesi'nde ETA 16'da DDİ (Doğal Dil İşleme) ve Türkçe arakesitinde bir seminer verecek:

Bu seminerde, zengin bitişken bir biçimbirimsel yapıya sahip, tümce içi öğe dizilişleri serbest ve çoğunlukla sağa bağımlı türde olan Türkçe'nin bağlılık ayrıştırması konusunda yapılan araştırmalar anlatılacaktır. Yukarıda sıralanan özellikleri ile Türkçe, İngilizce'den ve ayrıştırma alanında üzerinde yoğun olarak çalışılmış birçok dilden farklılıklar göstermektedir. Bu niteliği ile benzer özellikler gösteren bir sınıf dilin temsilcisi olarak görülebilir. Tanıtılacak araştırmalarda, yakın geçmişte kullanıma sunulan Türkçe derlem (Odtü-Sabancı Türkçe ağaç yapılı derlemi) kullanılarak, veri güdümlü ayrıştırıcılarda farklı tasarım yöntemlerinin kullanılmasının etkileri incelenmiştir.

Görüşler

0
anonim
hazır bu konu açılmışken şunlarıda eklemeden geçmiyelim dedim.

fm ye ilk üye olduğumda üyeler arasında bu tarz birbirine ders vermek gibi düşünceleri olan insanların olduğunu bilmiyordum. çünkü burası bir paylaşım yeri ve burada birbirimizi değilde konuları, olayları tartışmamız gerekli ve üyeler arasında birbirine aşağılamak veya küçük düşürmek tarzı bi yaklaşım var. asıl konum bu değildi ama bunuda söylemeden geçmiyeyim dedim.

bunları yazarken özellikle dil bilgisi veya yazım kurallarını umursamadım çünkü konular arasında bazı kişiler kendilerini çok bilmiş tarzı yaklaşımlarla birbirlerine dil bilgisi dersi vermek gibi sıradan işler yapmış ve burada bence kimse ders vermeye çalıştığı kişileri değilde kendilerini küçük düşürmüşler. bazıları tiren - tren gibi bir olayda kendi düşüncelerini türkçeye maal etmiş. hangimiz aslında "tren"'in türkçeye girdiğinde "teren" değilde "tiren" diye okunmasına karar verdikte bunun tartışmasını yapabilecek seviyedeyiz. ve hangimiz türkçeye tren kelimesini soktu?????

haddimizi aşabilecek mevzularda birbirimize sataşmak yerine neden kendinizi küçük düşürmekte gayret gösteriyorsunuz.?

sitemizin adı FAZLAMESAİ ve siz fazla mesai yaptığınız zamanlarda birbirinizin küçük düşürmek veya türkçesini alaya almak gibi işler mi yapıyorsunuz yoksa işleri kolaylaştırmak için biraz daha fazla çalışmayı mı tercih ediyorsunuz. eğer gerçekten türkçeye katkıda bulunmak isteyenleriniz varsa lütfen şu adrese gitsin ve ya oktay sinanoğlunun yazıları-kitaplarını takip etsin.

ve şu kelimeyi kullanan arkadaş ne kadar türkçe dersi vermeye çalışabilir; "dezenformasyon"

hemen hepimizin kullanış olduğu klavye Q klavye ve birbirimizin türkçesini eleştirmeye çalışıyoruz.

:) 'dinime küfreden müslüman olsa' gibi bi olay bu

bu siteyi sadece siz kullanmıyorsunuz buraya üye kaydı olmayan da birçok insan ziyarette bulunuyor.

0
Betelgeuse
Çoğumuzun kullandığı klavye düzeni Q klavye diye niye gördüğümüz Türkçe yanlışlarını eleştirmeyecekmişiz ki? Tabi ki Q klavye kullanacağım, öyle ya da böyle dünyadaki en yaygın klavye düzeni varken Türkiye'de tepeden inme bir yöntemle standard kabul edilmiş uydurma F klavye düzenini kullanmak işimi zorlaştıracaksa ne işim var benim F klavye kullanmakta?
Zamanında bilgisayarda Türkçe standardı yokken IBM'im o sırada var olan bir soruna çözüm diye uydurduğu ve dünya standardının çok dışında olmayan uydurma Türkçe-Q klavye kullanmanın bir çok avantajı var. Dünyanın neresine gidersem gideyim birkaç harf dışında fazla farkı olmayan Q klavye bulabiliyorum ve alıştığım klavye düzeninden çok ayrılmadan bilgisayar kullanabiliyorum. Sırf bu bile F klavye'den uzak durmak için yeterli nedendir benim için. Tabi kendi içine kapalı bir toplum olalım, ille de bizden olanları kullanalım derdindeysek bunları tartışmaya bile gerek yok.
F klavye ile henüz işletim sistemi yüklenip ayarları yapılmamış bir bilgisarda birşeyler düzeltmeye çalışın bakalım o zaman siz de F klavye'nin ne kadar uyduruk bir şey olduğunu göreceksiniz. 10 parmak yazarken daha hızlıymış gibi çok da gerekli olmayan bir neden yüzünden dünya çapında yaygın bir kullanımın dışına çıkmak daha çok sorun yaratıyor.
Yalnızca kendi bilgisayarını kullanan, şeşit şeşit bilgisayar ortamlarına destek verme gibi dertleri olmayanlar F klavye kullansınlar ama Q klavye düzenini kullananları eleştirmesinler.
Beterin beteri de var, latin harflerine geçmiş olmasaydık çok daha saçma klavye dizilimleri ile uğraşmak zorunda kalacaktık.
0
anonim
benim eleştirdiğim Q klavye kullanmak değildi ama siz sadece orasına gelelim derseniz tamam. latin harflerine geçmemiş olsaydık bu bence sadece sizin gibi düşünenlerin sorrunu olurdu çünkü japonların klavye sistemi ve şu anki bilişim dünyasındaki yerlerini bilmiyormuşsunuz gibi bir konuşma içerisizdesiniz. F klavye mevzusunda ise bende her zaman kullanmıyorum F klavyeyi ama harf dizilimi olarak ve on parmak yazım olarak daha pratik ve ezber mantığına daha uygun geliyor. ve bu beterin betiri var bi durum değildir. harf inkılabı biz klavyede zorluk çekmiyelim diye olmadı. biz iki gün sonra gereksiz görüp yazımlarda şapka imlecini atalım diye olmadı. türkçeye giren gereksiz kelimelerin yazım ve okunuş farklarıyla birbirimizle dalga geçmek içinde olmadı.
harf inkılabı batıdan bilim ve teknoloji alanında geri kalmamak amacıyla yapıldı ama bizim sivri zekalı insanlarımız kendi ayııplarını tüm topluma maal etmekte üstün bir başarıda olmalarında zayıf kaldıkları yerde kendileri düşünemedikleri yerde hemen bir açık arayışında bulunurlar.

ben Q klavye mevzusunu bir misal olarak konunun içinde küçük bir yerde geçmeme rağmen senin sadece o kısım hakkında yorum yapman bana direk şu düşünceyi; ya tamamını okudu ve sözleri üzerine alınıp bir şekilde ketumluk yapmak istedi yada umursamadan gezinirken yazının içindeki Q klavye yazısını gördü ve ben klavyede çok iyiyim ve buna birşeyler yazmam gerek diye düşündün. bunlar oldu aklıma ilk gelen

çünkü ben bunu nereye yazacağımı bilmediğim için hazır türkçe ile ilgili bir konu görüp hemen araya içimde bayağıdır tuttuğum bu saçma birilerini küçük düşürmye yeltenen kendini bilmezler hakkında yazı yazmaktı. çünkü konular arasında çok gerekli durum ve mevzular varken bazıları ilk bazılarımızın yazım şekliyle dalga geçmeyi adamlıktan sayıyor ve bazılarıda buna destek veriyor. bu ne adamlıktır nede böyle bir paylaşım sitesinde yapılacak iştir.
kusura bakmayın. ama okuyup da cevap yazma inceliğinde bulunmanızdan dolayı teşekkür ederim.
0
Betelgeuse
Hemen Q klavye konusunda birşey yazdım çünkü F klavye kullanmayı gereksiz hatta dünyaya kapalılık bakımından da zararlı bir alışkanlık olarak görüyorum. Ülke dışına adımını atmaya niyeti olmayan, her zaman aynı bilgisayarı kullanan ve bozulduğunda sorunları kendi halletmekle uğraşmayıp bilgisayarcıya parasını verip sorunu çözdüren biri F klavye kullansın, onu zorlamaya tabi ki hakkım yok.
Türkçe konusunda da, imla hataları vb. gibi sıradan bir ilkokul mezununun bile bilip dikkat etmesi gereken konularda tabi ki uyarı yapılmalıdır. Hatta bu uyarılar yapılırken bence abartılmalıdır da çünkü çok rahatsız edici oluyor, hatta bilgisayar ve cep telefonu ile yetişen yeni nesil bunları tamamen unutmaya başladı. İnsanın kendini kendi anadilinde yazı ile ifade edebilmesi için kurallarına uygun yazmaya dikkat etmesi gerekir, zaten b u o kadar da zor birşey değildir. Ama insanlar uyarılırken dalge geçer bir şekilde yapılmamalıdır da. Kişilerin yanlışlarını eleştirmenin insanca yolları vardır. Basit imla vb. konuları dışındaki dil ile ilgili konularda da konunun uzmanı olmadığım için işin orasını dilbilimcilere bırakıyorum. Bırakalım dilbilim konusu ile edebiyatçılar ve dilbilimciler uğraşsınlar, zaten onlar yanlış da yapsalar uydursalar da uydurdukları şeyler genel kabul görmüyor, düzgün iş yaptıklarında halk kullanıyor, bu açıdan bir sorun görmüyorum.
Latin harfleri batıya açılalım, teknolojiyi kolay alalım, kolay kullanalım, bu konuda da uyumlu olalım diye yapıldı ve bu yönü ile iyi de oldu. Bir Arap ülkesinde Arap harfleri ile bordro programı yazmış biri olarak arapça windows ve arapça klavye ile zorluk çekerken bu konuyu bizzat yaşamıştım da.

Bana soracak olursan, şapka imleci vb. gereksiz, atalım gitsin. Hiç kullanmak zorunda kalmadım, kullanmam da, zaten onların kullanılması gereken kelimeler de bana Türkçe gibi gelmiyor, bir şekilde Türkçe'ye uymayan tuhaf kelimeler gibi geliyor, bir de onları doğru yazmakla uğraşamam.
0
anonim
:D şapkasız hala yazmak biraz mantıksız olmuyormu.
0
redogre
Şapka işaretini doğaldır ki bilgisayar yüzünden kullanamıyoruz ama okurken yok sayma çabaları saçma oluyor. Kase, katil vb gibi kelimeleri şapkasız okuyunca en hafifinden komik oluyor.

Ama düzgün Türkçe kullanmak konusunda betelguese'e katılıyorum. Fikirleri dil ile ifade ediyoruz, bir çok insan o kadar kötü bir şekilde yazıyor ki, anlamak için uğraşmak gerekiyor, bir çok durumda da yanlış anlaşılıyor.

Bir deyi ayrı yazmadı diye birini eleştirmek abartı olabilir, ama bir şey yazarken, o yazdığınızı okuyana da saygı göstermek gerekir. Ben burada kimsenin fikrinin deler dalar ile uğraşıp vakit kaybedemiyecek kadar değerli veya acil olduğunu düşünmüyorum.

Nicelik değil niteliğin peşine düşmediğimiz sürece bu yanlışlar sürüp gidecek elbet. Herkes kafasındaki fikirlerin inanılmaz önemli olduğunu, bir an önce söylenmesi gerektiğini düşünüyor. Aman araya başka yorum girmesin diye acele içinde. Sonuçta ben senin ne dediğini anlıyamıyorsam, ne kadar önemli bir şey dediğinin anlamı kalır mı?
0
FZ
Söz konusu sunumun PDF dosyasına http://www3.itu.edu.tr/~gulsenc/papers/slides1.pdf adresinden erişilebilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

AmigaOne ve AmigaOS 4.0 İstanbul'da!

dcc

Türk Amiga kullanıcıları 19 Aralık Pazar günü İstanbul, Üsküdar'da buluşuyor. Toplantıda yeni MicroA1-C ve AmigaOne'ların yanı sıra, Amiga'nın yeni işletim sistemi OS 4.0 ve PowerPC Linux sürümleri de tanıtılacak. Başlıca etkinlik listesi şöyle:

Teknoloji ve Yönetim

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümünün düzenlediği seminerlerin yedincisinin konusu Teknoloji ve Yönetim.

Konuşmacı : Cem Ergün, AREND Endüstriyel Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
Tarih: 8 Nisan 2002, Pazartesi
Saat : 18:30
Yer : İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kuştepe Kampüsü, Akademik Kurul Odası

LKD - SQL'e Giriş Semineri

anonim

Linux Kullanıcıları Derneği, Ankara IBM Kamu Linux Yetkinlik Merkezi'nde, 15 Eylül 2005 Perşembe günü, Saat 15:00'de Devrim Gündüz tarafından sunulacak "SQL'e Giriş" semineri düzenleyecek.

Katılımın ücretsiz ve herkese açık olduğu seminere konuyla ilgilenen herkesi bekliyoruz.

INET-TR'de GNU/Linux Seminerleri

dfisek

10. Türkiye'de Internet Konferansı İstanbul'da Cuma günü başlıyor. Linux Kullanıcıları Derneği, konferansta D salonunda üç gün boyunca GNU/Linux ve özgür yazılımları anlatan birçok oturum düzenliyor. [ Ayrıntılı Bilgi ]

LKD seminerleri Polis Akademisi / İzmir

loker

LKD bu hafta İzmir'de ve Ankara Polis Akademisi'nde seminerler veriyor...
Ankara Polis Akademisi'ndeki Doruk Fişek ve Tolga Korkunçkaya 4 - 5 Mayıs tarihlerinde 16.30-20.30 arası geleceğin Emniyet yöneticilerine seminer verirken;

Ege Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi'nde 5 Mayıs Perşembe günü 18:00'da Onur Küçük Linux Masaüstü Sistemleri'ni anlatacak.

Ayrıntılı Bilgi : LKD Seminer-CG